Duygu durum bozukluğu, kişinin her türlü duyguyu aşırı yoğun bir şekilde yaşamasıdır. Kişi üzgünsekendini daha depresif, enerjisi bitik ve aşırı yorgun hisseder. Eğer mutluysa da aşırı mutlu, aşırı enerjik ve durdurulamaz hisseder.

Duygu Durum Bozukluğu Belirtileri Nelerdir?

Kişi üzgünse kendini daha depresif, enerjisi bitik ve aşırı yorgun hisseder. Eğer mutluysa da aşırı mutlu, aşırı enerjik ve durdurulamaz hisseder. Kişinin bu yaşadığı aşırı duyguların birkaç haftadan fazla tekrar etmesi gerekmektedir. Genelde yetişkinlerde görülen bu bozukluk çocuklarda da görülmektedir. Duygudurum bozukluğunun genel semptomları aşağıda verilmiştir:

Duygu Durum Bozukluğu Depresyon ve Bipolar Bozukluğa sebep olur mu?

Duygu durum bozukluklarının birçok sebebi vardır. Bununla birlikte duygu durum bozuklukları çoğunlukla depresyon ve bipolar bozukluktan dolayı ortaya çıkmaktadır.

Depresyon

Hayattan bıkma, yaşamı sorgulama, üzgün hissetme, aktivitelere karşı isteksizlik gibi belirtiler içermesi depresyonun belirtileri olabilir. Depresyon tanısı konulması için kişinin bu duyguları uzun bir süre hissetmesi ve hayatını önemli ölçüde etkilemesi gerekmektedir. Depresyonun düzeyine göre ilaçla veya çeşitli terapilerle tedavisi sağlanmaktadır.

Bipolar Bozukluk

Ani yoğun duygu değişimi olarak ortaya çıkan bipolar bozukluk çoğunlukla ömür boyu süren bir duygudurum bozukluğudur. Tanısı konulduğunda ilaçla kontrol altına alınan bir duygudurum bozukluğudur.

Bunların dışında hareket bozukluğu olarak bilinen Parkinson Hastalığının da duygu durum bozukluğu ile bir ilgisi vardır.

Duygudurum bozukluğunun Parkinson Hastalığı ile ilgisi

Parkinson hastalığı motor belirtilerine ek bir seri non-motor belirtilere de yol açabilir. Duygu durumla ilgili belirtiler önemli ve sıktır. Parkinson hastalığında en sık duygudurum belirtileri depresyon ve anksiyetedir.