VPN Seçerken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Bir VPN seçmeyi düşünüyorsunuz ama nereden başlayacağınızı bilmiyor musunuz? İşte bir VPN hizmetine kaydolmadan önce kontrol etmeniz gerekenler.
VPN, gizliliğinizi korumanın paha biçilmez bir yoludur, ancak bir VPN sağlayıcısı seçmek için önce güvene ihtiyaç vardır. Çevrimiçi verilerinizin erişimini üçüncü bir tarafa vermeden önce verilerinizi koruyacaklarından ve kötüye kullanmayacaklarından emin olmalısınız. VPN kullanmaya yeni başlayanlar için, hangi sağlayıcıların saygın olduğunu bilmek zor olabilir.
Neyse ki, bir taahhütte bulunmadan önce bir VPN sağlayıcısını kontrol etmek için atabileceğiniz adımlar var. Güveninize ve paranıza layık olup olmadıklarını kendiniz görebilmeniz için bir VPN sağlayıcısını nasıl değerlendireceğinizi anlatacağız.
1. Sağlayıcının Günlük Kaydı Politikasını Kontrol Edin
Bir VPN sağlayıcısına bakarken göz önünde bulundurulması gereken en önemli konu, kayıt politikalarıdır. Bu size VPN şirketinin internet faaliyetleriniz hakkında hangi bilgileri saklayacağını söyleyecektir, bu nedenle gizliliğinizi korumak için bunu kontrol etmeniz çok önemlidir. "Günlük tutmama politikası" olan bir sağlayıcı seçmeniz, ziyaret ettiğiniz siteler veya indirdiğiniz dosyalar hakkındaki bilgileri kaydetmeyecekleri anlamına gelir.
Potansiyel bir sağlayıcının günlüğe kaydetme politikasını görmek için web sitesine gidin ve gizlilik politikalarını arayın. Mesela ExpressVPN'in gizlilik politikası sayfası ve NordVPN'in gizlilik politikası sayfasına bakabilirsiniz. Bu sayfalardaki dil teknik görünse de ihtiyacınız olan bilgileri bulmanız için sizlere ipuçları verdik.
Gizlilik politikasında, topladıkları bilgilerin türünü veya hangi verileri işlediklerini belirten bir bölüm arayın. İyi bir VPN sağlayıcısı, yalnızca aşağıdakiler gibi temel bilgileri toplayacaktır:
- Kaydolmak ve hesabınıza giriş yapmak için kullandığınız e-posta adresi veya kullanıcı adı
- Hizmet için ödeme yapabilmeniz için ödeme bilgileri (daha fazla anonim kalmak istiyorsanız bazen Bitcoin ile ödeme yapabilirsiniz)
- Yazılımınız çökerse isteğe bağlı tanılama bilgileri (daha fazla gizlilik için bu bilgileri göndermekten vazgeçebilirsiniz)
Düşündüğünüz sağlayıcı yalnızca bu bilgileri topluyorsa, o zaman sorun yoktur.
Ya Başka Bilgiler Toplanıyorsa?
Başka bilgiler toplarlarsa, o zaman dikkatli olmalısınız. Bir VPN sağlayıcısının günlüklerini tutması gerekmeyen bazı bilgi örnekleri şu şekildedir:
- Adınız (ödeme için gerekli olmadığı sürece)
- Gerçek IP adresiniz
- Bulunduğunuz yer (mevcut konumunuz)
- İşletim sisteminiz gibi cihazınızla ilgili bilgiler
- Bağlantı zaman damgaları (bunlar teşhis amacıyla kullanılabilir, ancak sağlayıcınız bunları toplamazsa daha iyidir)
Bazen VPN sağlayıcıları kendilerini "kayıt tutmuyor" olarak ilan ederler. Ancak hizmeti ne zaman kullandığınıza veya hangi cihazda kullandığınıza dair günlükleri toplayarak gizliliğinizi baltalayabilecekleri için dikkatli olun. Bir sağlayıcıya karar vermeden önce gizlilik politikasını dikkatlice okuyun.
2. Şifreleme Düzeyini Kontrol Edin
VPN seçerken göz önünde bulundurulması gereken diğer bir faktör, şifrelemenin ne kadar güçlü olduğudur. Daha güçlü şifrelemenin kırılması daha zordur ve daha iyi güvenlik sunar. 256-bit şifreleme, VPN endüstrisinde standarttır, ancak bazı sağlayıcılar daha az güvenli 128-bit şifreleme sunar.
Sağlayıcının web sitesini "özellikler" bölümü altında kontrol edin. Genellikle VPN hizmetleri kullandıkları şifreleme düzeyinin reklamını yaparlar.
3. Kullanılabilir Kaç Sunucu Olduğunu Öğrenin
Kolaylık sağlamak için, bağlanabileceğiniz çok sayıda sunucuya sahip bir VPN sağlayıcısı istiyorsunuz. Kaçının teklif edildiğini görmek için, sağlayıcının web sitesinde "Sunucu Listesi" veya benzeri bir bölüm arayın. Bu size mevcut tüm sunucuların ve konumlarının tam bir listesini göstermelidir.
Genel olarak konuşursak, bağlandığınızda hızlı ve güvenilir bir sunucu bulmanız için size daha fazla seçenek sunduğundan daha fazla sunucu daha iyidir. Uygulamada 1.000 sunuculu bir sağlayıcı ile 2.000 sunuculu bir sağlayıcı arasında deneyim açısından çok fazla fark yoktur. Çoğu insan için fazlasıyla yeterli olması gereken en az 500 sunucuya sahip bir sağlayıcı arayın.
Ayrıca kaç ülkede sunucu bulunduğunu da kontrol etmek isteyeceksiniz. Sağlayıcınızın internete erişmek istediğiniz ülkede bir sunucusu olduğu sürece bölgesel kısıtlamaları aşmak için bir VPN kullanabilirsiniz. Seçtiğiniz sağlayıcının içeriğe erişmek istediğiniz ülkelerde sunucuları olduğundan emin olun.
4. Hangi Hızları Alacağınızı Öğrenin
VPN kullanmanın bir dezavantajı, verilerin geçtiği fazladan şifreleme adımı nedeniyle internet bağlantınızı biraz yavaşlatabilmesidir. Bu yavaşlamayı en aza indirmek için, hızlı sunucuları olan bir VPN isteyeceksiniz.
Bir VPN'in ne kadar hızlı olacağını bilmek zor olabilir. Çoğu sağlayıcı, iyi hızlar sunduklarının reklamını yapar, ancak bunu bir müşteri olarak doğrulamak zordur.
Genellikle hız testi içeren VPN incelemelerine bakabilirsiniz, ancak deneyiminizin başka birininkinden farklı olacağını unutmayın. Bunun nedeni, bağlantınızın hızının hem bulunduğunuz yere hem de bağlandığınız sunucunun bulunduğu yere bağlı olmasıdır. Japonya'daki bir sunucuya bağlanan ABD merkezli bir kişi, Almanya'daki bir sunucuya bağlı olan Fransa merkezli birinden farklı hızlara sahip olacaktır.
Bir VPN ile hangi hızlara ulaşacağınızdan gerçekten emin olmanın tek yolu, kendinizin denemesidir. Birçok VPN sağlayıcısı ücretsiz bir deneme veya para iade garantisi sunar, böylece sunucularını birkaç gün deneyebilir ve bir sağlayıcıya taahhütte bulunmadan önce hızlardan memnun olup olmadığınızı görebilirsiniz.
5. İsteğe Bağlı Hangi Özelliklerin Mevcut Olduğuna Bakın
Son kararınızı vermeden önce, bir VPN sağlayıcısının web sitelerini kontrol ederek isteğe bağlı hangi özellikleri sunduğunu da kontrol edebilirsiniz. İşte yararlı olan bazı isteğe bağlı özellikler:
- Torrentlemeye izin veren VPN sağlayıcıları
- Kill switch içeren yazılım (torrent kullanıcıları için yararlıdır)
- Çin'de kullanabileceğiniz bir hizmet (ülkedeki VPN engelleme yazılımı nedeniyle çoğu VPN Çin'de çalışmıyor)
- VPN'i yönlendiricinize yükleme yeteneği
- Netflix ile çalışan VPN sağlayıcıları
Kaynak:https://vpn.info.tr/news/vpn-secerken-dikkat-edilmesi-gerekenler