Türkiye Sigorta Basketbol Süper Ligi  Play-Off Final Serisi

Türkiye Sigorta Basketbol Süper Ligi  play-off final serisinde  üç maç kazanan takımın şampiyonluğa ulaşacağı serinin 4'üncü maçında Fenerbahçe Beko, Anadolu Efes'i  ilk uzatmada 80-72 ile geçerek şampiyon oldu (3-1).

Türkiye Sigorta Basketbol Süper Ligi  play-off final serisi maçlarında Fenerbahçe Beko Sinan  Erdem  Spor Salonunda  oynanan  ilk maçı  85-74,  ikinci  maçı 101-70  kazanıp  seride   2-0 öne geçerken,  48 saat  önce Ülker Spor ve Etkinlik Salonu'nda oynanan   3. Maçı ise Anadolu Efes  81-80 mağlup ederek finali son maça taşımıştı.

 

 

Her İki Takımın Kimyası

Takım  sporları için çok kullanılan  takım  kimyası nitelemesi finalde birbirlerine rakip olan Anadolu Efes  ve Fenerbahçe Beko  için oynadıkları mücadele gücü  yüksek basketbol ile  tam yerinde kullanılır.

Her iki takımda Türk basketboluna çok şey kattığını  final  serisinde  geride kalan 4 maçta da gösterdi.

Her iki  günde  bir maç oynayan Anadolu Efes  ve Fenerbahçe Beko  için  fiziksel yorgunluk  dikkati çekti. 

Final serisinde fiziksel yorgunluğun çok  belli  olduğu  maçlarda   faul  çizgisine  gelmek avantajını  her  iki takımda iyi kullandı.

 

 

Final Serisinin 4.  Maçından  Rakamlar

Maçın  normal süresi 64-64  beraberikle  bitince maç uzatmaya gitti. Uzatma periyodunda oyunun hücum  ve savunma yönünü  daha iyi oynayan   Fenerbahçe Beko oldu.

Final serisinin 4.  maçında en skorer  isim  19 sayıyla Tarık  Biberoviç, olurken,   maçın en iyi oyuncusu ise Nigel Hayes-Davis seçildi. Nigel Hayes Davis takım arkadaşı Nick Calathes ile birlikte eşit verimlilik puanına ulaştı.  Attığı sayı farkı   nedeniyle  kurallar gereği Nigel Hayes-Davis MVP oldu. Hayes-Davis, final serisinin dördüncü maçında bulduğu 16 sayının 12'sini uzatma bölümünde atarak galibiyette ve şampiyonlukta önemli paya  sahip oldu.

Fenerbahçe  Beko’da  Nick Calathes, Shane Larkin’i  iyi savundu. Nick Calathes 35 yaşınının   birikimi ve düşmeyen  fizik  kalitesiyle  takımına   liderlik  yaptı.  Önümüzdeki  sezon Monaco  ile anlaştığı  öne sürülen Nick Calathes  37 dakikayla maçta en fazla süre  alan oyuncu  oldu.  Beliren bu rakamlar ve performansıyla  Fenerbahçe  Nick Calathes’i  arayacak  görünüyor.

 

 

Her  İki Takımda Saygıyı  Hak Ediyor!

Anadolu Efes  ve Fenerbahçe Beko  için Eurolig’de  Türkiye’yi  her sezon  temsil ediyorlar.  Başka  bir kalite  ve basketbol iklimi  olan  Eurolig’de  sürekli  olabilmek  ve yarışkanlık  gösterebilmek her  kulübün yapabileceği  bir formasyon  değildir.

 

 

Anadolu Efes  ve Fenerbahçe Beko  Eurolig’de  Türkiye’yi  her sezon  temsil ediyorlar.  Her  iki takımımız  da oynadıkları mücadele gücü  yüksek basketbol ile Türkiye Sigorta Basketbol Süper Ligi  play-off final serisinin 4  maçlık sürecinde basketbol  ilgililerine heyecan,  tempo, ritm, geri adım atmayan ve   temaslı  oyundan yılmayan  müthiş bir basketbol  sergilediler.

Her  iki  takım da  final  serisinde  birbirine  saygı duyarak oynadılar.  Finalin son  maçını  alıp şampiyon olan Fenerbahçe Beko  tarafı  kutlamalarını rakibi  Anadolu Efes’e saygı içinde  yaparak kupasını  aldı.

 

 

Sporun  Özünde  Rakibe Saygı Vardır; Bravo  Anadolu  Efes!

Sporun  özünde  olması  gereken “rakibe  saygı gösterme”  ilkesini   Anadolu Efes’i maç  sonunda  ikincilik ödülünü alma sırasında takım  kaptanı Shane Larkin’i alkışlayarak gösterdi. Shane Larkin’de Ülker Spor ve Etkinlik Salonu'nda   boş yer  bırakmayan Fenerbahçe  taraftar’ını  alkışlama jestiyle   karşılık verdi.

Futbolda  da  görmeyi çok  istediğimiz ama; göremediğimiz bu  duyarlı  tavra ek  olarak  Anadolu Efes  basketbolcuları ve teknik kadrosu   hemen  soyunma odasına gitmeyerek  Fenerbahçe   şampiyonluk kupasını alırken onları   alkışlayarak gösterdi.

 

 

Küfür  Küçültür,  Haklı Alkış  ve Tebrik   Büyütür

Yaşamda  olduğu gibi sporda da   davranış kalıpları  benzerdir. Küfürlü  kötü  sözler  incitirken, hak  edilmiş  başarıyı  tebrik  etmek  ve  alkışlamak büyütür. Çünkü  anılan  tutum ve davranışlar en  temel  insani reflekslerdir.

Bu konuyu ısrarla  ve sürekli olarak  yaşatmanın  ve Anadolu  Efes Fenerbahçe Beko  4.  Final maçında  görmenin   önem  ve değeri  daha geçmişi  taze  Galatasaray’ın  şampiyonluk kutlamalarında  ezeli rakibi ama; ebedi dostu olan-olması gereken Fenerbahçe’ye   küfür  eden Okan  Buruk tavrındakilere en somut  örnek oldu.

 

 

Bu Sezon Basketbolda Tüm Kupalar  Fenerbahçe’de

Fenerbahçe, bu sezon hem erkek hem de kadın basketbolunda Türkiye'deki tüm kupaların sahibi oldu. Fenerbahçe  erkek ve kadın basketbol takımları, 2023-2024'te ligde ve Türkiye Kupası'nda şampiyonluğa ulaştı. Fenerbahçe Kadın Basketbol Takımı, ayrıca FIBA Süper Kupa ile FIBA Avrupa Ligi'nde de şampiyonluk ipini göğüsledi.

Ligde bir sezon aranın ardından şampiyonluk sevinci yaşayan Fenerbahçe Beko, Basketbol Süper Ligi'nde 11. Şampiyonluğuna  uzandı.

Fenerbahçe, Basketbol Süper Ligi'nde 1991, 2007, 2008, 2010, 2011, 2014, 2016, 2017, 2018 ve 2022'nin ardından 2024'te de şampiyonluk yaşamıştı.

Jasikevicius, Obradoviç ve Rahmetli  Mehmet  Baturalp İklimi

Fenerbahçe başantrenörü Jasikevicius, ilk sezonunda 2 kupa kazandı​​​​​. Ayrıca Jasikevicius  hem oyuncu hem koç  olarak  da Fenerbahçe’de  şampiyonluk   yaşamış  oldu.

Bu  sonuçla Fenerbahçe Beko'nun Litvanyalı başantrenörü Sarunas Jasikevicius, sarı-lacivertli takımın başındaki ilk sezonunda lig şampiyonluğu elde etti.

Fenerbahçe Beko'nun Litvanyalı başantrenörü Sarunas Jasikevicius, sarı-lacivertli takımın başındaki ilk sezonunda lig şampiyonluğu elde etti.

 

 

2023 Aralık'ta Dimitris Itoudis ile yolların ayrılmasının ardından göreve getirilen Jasikevicius, Fenerbahçe'yi Türkiye Kupası'nın ardından ligde de şampiyonluğa taşımayı başardı.

Fenerbahçe, 2013-2020 yıllarında görev yapan başantrenör Zeljko Obradovic'in ardından bir sezon içinde ilk kez iki kupayı birden kazanan  isim oldu

Yıllar  önce de  buradan rahmetle ve özlemle anmış olalım Mehmet Baturalp  abi  de  oyuncu  ve koç  olarak  bu başarıyı  yaşamıştı.

Söz Sonunda Her İki Takımda Son 5  Yıldır  Finaldeler

Anadolu  Efes ve Fenerbahçe  Beko  son  beş yıldır sürekli  finalde  birbirlerine  rakip  oluyorlar.

Bu  veri  bile anılan  her  iki takımın da  basketbola  nasıl  yatırım yaptıklarını  göstermeye  yeten  nitelikler  taşıyor.

 

 

Fenerbahçe’de  futbola  yapılan  yatırımların  yaklaşık son  10-12  sezondur şampiyonluk  olarak alınamamasının  sebepleri 3.  Ali  Koç döneminde iyi  etüd edilmelidir.  Yoksa;  futbolcu kafasıyla “biz kazanıyoruz,  basketbolcular yiyor(!)” serzenişi  zayıf bir gerekçeden öte gitmiyor ve gidemez!.

Çünkü: Fenerbahçe’de  basketbolda,  voleybolda  ve tümel olarak  diğer  sekiz  branşta işler  iyi gidiyor.

Bu  iyi  gidişe son  güncel  örnek; Fenerbahçe Beko’nun  2023-2024  basketbol  sezonunda  önce  Türkiye  Kupası şampiyonu olması, ardından  Euro Ligde Final Four’a kalması  dünde Türkiye Sigorta Basketbol Süper Ligi’nde şampiyon olmasıdır.

Basketbol severlere final serisinde  mücadele  ve  heyacan  dolu 4 maç  izlettiren  Anadolu Efes  ve  Fenerbahçe  Beko  Takımlarına  gönülden tebrikler.

 

 

Kaynak

Fenerbahçe  Beko-Anadolu Efes Türkiye Sigorta Basketbol Süper Ligi  Play-Off Final Serisi  Maçları.  İstanbul: 07-13 Haziran 2024. Yazı-Yorum: 13.06.2024.

İletişim

Dr.  Öğr. Üyesi, G.Ü. Gazi Eğitim Fakültesi, EBB Öğr. Üyesi.

e-posta         : mkara@gazi.edu.tr  

ORCID          : https://orcid.org/0000-0003-3488-1021

Web         (1): w3.gazi.edu.tr/~mkara 

Web         (2): https://avesis.gazi.edu.tr/mkara

Web         (3): www.yurtspor.com

Web         (4): www.mektepligazete.tebeşir

Web         (5): www.mektepligazete.bülten

Facebook  (1): Kirizma
Facebook  (2): Mustafa Karaağaçlı
Twitter         : M_Karaagacli_
İnstagram    : mustafakaraagacli1