EURO  2024’de   Son 8 Zaten Önemli  ve Değerliydi!

A Milli Takım, EURO 2024 son 16 turunda Avusturya’yı safdışı bırakarak   son 8  takım  arasına kalmıştı.

Bu suralam  Türk  Futbolu  adına  son yıllarda   elde edilen  önemli  bir  sıralama  başarısıydı.

Turnuvanın en genç ikinci takımı olarak  A Milliler iyi bir  kuşak yakaladı.

Bu  kuşak  başarıyı  isteyen yapısıyla  gelecek zamanlar  ve  şampiyonalar  için memlekete  ümit ve umut  verdi.

Kadro Potansiyeli, Taraftar  Desteği ve  Başarı Açlığı İyi Kullanılamadı

A Milliler’in  takım  formasyonu  iyi ancak, gelinen çeyrek  final aşamasında durum  ve zaman değişkeni iyi kullanılamadı.

Bu  iyi kullanılamamasının faturası saha içi teknik kenar yönetimine  yazar.

Bu  seviye  bir şampiyonada maça  göre kadro  ve  oyuna müdahale zayıflıkları   bu sonucu  getirdi.

Her şehirde ve  stadyumda   A Millilere müthiş  destek veren  Türk taraftarların beklentileri bu  sonuçla   karşılıksız  kaldı...

İlk Yarı A Milliler’in İkinci Yarı Hollanda’nın Kontrolundaydı

A Milli Takım Hollanda maçında, ilk devrede  savunmada dikkatli, 3’lü stopperli dizilimiyle Abdulkerim, Samet  ve Kaan Ayhan  alan paylaşımında rakibe gol pozisyonu vermedi.

Sağ  kanatta  Mert Müldür sol  kanatta Ferdi Kadıoğlu  savunmada ilk müdahaleleri yerinde yaparken;  ofansa  da katkı verdiler.

İkinci yarıda,  roller  değişti. Hollanda  önce 1-1’i  sonra da 2-1’i  yakaladı.

Hollanda fizik  olarak Türk Milli  takımından daha  iyi olduğunu   maçın   son  25 dakikasında gösterdi.

Hollanda ikinci yarıda oyunu 3.  bölgeye taşıyarak,  Türk milli takımını  hata  yapmaya zorladı.

maç sonunda Takım  kaptanı  Hakan Çalhanoğlu  da “bu kadar geriye çekilmemeliydik”  derken sonucun dramatik  açıklamasını  yapmış oldu.

Bu  Oyunun  Doğasında Kazanana  Hak, Kaybedene Fatura Verilir

A Milli Takımın  sorumlusu  Montella, son yılların  en  beceriksiz TFF’nin en olumlu  kararı  olarak iyi bir seçim olarak bu satırlarda  sıkça dillendirildi.

A Milli’lerde şimdi ise   son 4  takım  arasına  bu kadar yaklaşılmışken; şampiyonaya veda edilmesi  ise Montella’nın taktik ve teknik inatlarına   bağlandı.

Montella’nın Teknik ve Taktik İnatları

Bazı maçlar skora göre yorumlanırsa, uzağa  gitmeden Montella’nın şu kusurlarını görmek  için son  Hollanda  maçına bakmak yeterlidir:

Cenk’i  tercih etmemesi yerine; Barış Alper  ve Kenan  Yıldız  ısrarıyla  kadro tercihinde  nerdeyse  tüm  maçlarda  santraforsuz oynadı.

Soyunma  odasına ilk devre sonunda  1-0     geride giren  Hollanda  Milli  Takımı Sorumlusu Ronald cullman  gol ihtiyacı  olduğu  için; ikinci yarıya,   geçen sezon  beşiktaş forması giyen Wout Weghorst  ile başlaması oyunun seyrini değiştirdi.

İkinci  yarıda  Hollanda Weghorst ile  Samet  ve Adulkerim’in  1.  bölgeden çıkmasına çıkmasına  izin vermezken,  A milli  takımın santrforsuz  oyun  performansı rakibin  3.  bölgeye daha  rahat gelmesini  sağladı.

Son maçlarda oyunun içinde  olamayan, sorumluluk  almaktan kaçınan, oynar-mış  gibi yapan Kenan ısrarı nerdeyse  her futbol yorumcusu  tarafından eleştiri aldı.

Montella Kerem  Aktürkoğlu’nu  nedense  ilk 11’e hiç düşünmedi. Hollanda  maçında  da  geç oyuna  aldı.

Kerem  oyunun  son 10  dakikasında,  oyuna  hareket  getirdi  ve iki  net gol  pozisyonu  üretti.

A Milli takımda Ferdi  Kadıoğlu açık  ara takımın en iyisi  olurken; Hakan Çalhanoğlu  vasat kaldı.

Arda Güler,   duran  toplarda etkili  olan sol  ayağını iyi kullandı.  Sametîn  attığı   golde ise sağ ayak et ortasıyla da  sanatkar  oyunculuğunu  yine gösterdi.

A Millilere Teşekkür  Var; Ama  Güzelleme Yok!

EURO 2024 futbol  şampiyonasında  Türkiye, 16 yıl aradan sonra  Avrupa’nın en iyi  8 takımı  arasına  adını yazdırarak futbolun prestij ve   görünürlük yönünü de  pekiştirmiş  oldu.

A Milliler,   Süper Lig Şampiyonluk yarışında Fenerbahçe  ve  Galatasaray Kutuplaşması  yaşayan  futbolseverlere Milli Takım duygusunu hatırlattı.

Her maçını Türkiye  iklimi ve  taraftar desteğiyle  oynayan A Milliler Eylül ayında Uluslar  Ligi ve Dünya  Şampiyonasına hazırlanacak A Milliler turnuvada  Gürcistan, Çekya  ve Avusturya  maçlarını  kazanarak  çeyrek finale gelmesiyle  tebriği  hak etti.

Gerek Avusturya gerekse  Hollanda  maçında  favori gösterilmeyen A Milliler;  taktik  hatalarla kaybedilen yarı  finalin eşiğinden dönülmesiyle de güzellemelerden uzak kaldı

Yabancı Hocalarla  Uluslararası Başarı Zor Görünüyor!

Futbolun  durum  ve zaman  değişkenleri; yabancı hoca  ile  A Milli  Takımlar seviyesinde uluslararası başarı yakalamanın zor  olduğunu gösteriyor.

Bir tek Yunanistan, finalde evsahibi  Portekiz’i 1-0  yenerek 2004 Avrupa Futbol Şampiyonası’nda Alman teknik adam Otto  Rehagel  ile şampiyonluğa  uzanmıştı.

İçeride Fatih Terim, Mustafa Denizli,  Şenol Güneş ve  Abdullah Avcı gibi memleket futbolunda  marka isim olmuş teknik hocalar, dışarıda ise Jose Mourinho gibi 26  kupalı teknik adam  bile  kaybettiği maçlardan sonra başarısızlığı  üzerine  alırken;  Montella’dan kaybedilen Holanda maçı sonunda  bir özeleştiri  gelmemesi de   ayrı  etik ve ahlaki bir yara  olarak  gözlendi.

Kaynak

Türkiye-Hollanda  EURO 2024 Çeyrek Final Maçı. (1-2). Berlin: Almanya.06.07.2024.

 

İletişim ve Erişim

Dr.  Öğr. Üyesi, G.Ü. Gazi Eğitim Fakültesi, EBB Öğr. Üyesi.

e-posta         : mkara@gazi.edu.tr  

ORCID          : https://orcid.org/0000-0003-3488-1021

Web         (1): w3.gazi.edu.tr/~mkara 

Web         (2): https://avesis.gazi.edu.tr/mkara

Web         (3): www.yurtspor.com

Web         (4): www.mektepligazete.tebeşir

Web         (5): www.mektepligazete.bülten

Facebook  (1): Kirizma
Facebook  (2): Mustafa Karaağaçlı
Twitter         : M_Karaagacli_
İnstagram    : mustafakaraagacli1

Blog             :Kirizma.blogspot.com