1.Galatasaray’dan Kötü  Sinyaller

Hafta içinde Paok’u  güçlü oyun ve net  skorla  3-1  geçen Galatasaray, Süper Lig'in 7. Haftasında Kasımpaşa’yla  karşı karşıya geldi. Bu maçla birlikte Son  20   günde  7. Resmi maçına çıkan Galatasaray evinde  Kasımpaşa’ya puan  kaybetti.

Maçta  3-0  öne  geçme  skor avantajını kullanamayan,  Galatasaray maçtan 3-3  beraberlikle ayrılınca 1  puana   razı oldu.

Okan Buruk’un  oyuna 4-4-2  başlaması maçın ilk 30  dakikasında tabelaya 3  golle yansıdı ama  bu  oyun dizilimi  maçın  tümeline  yetmedi.

Bu  dizilimin Torerira formasyonu  olmadan gerçekleşemeyeceği  maç boyunca  görüldü.

Çünkü,  Toreira’sız Galatasaray’da orta alanda Kerem  ve Yunus hem  defans  hem de ofansta  vasata  bile  yaklaşamadılar.

Galatasaray’da yapılan rotasyonla oyuna başlayan ve sonradan  oyuna giren oyuncular   takımın oyununa katkı veremediler.

Berkan, Kaan,  Barış  ve Mertens  değişiklikleri   oyuna  etki edemedi. Hatta Barış  Alper 7  topla  buluştu  ama; tamamını rakibe  verdi.

Kerem’in tekniği oyun  aklı iyi ama  maça temposu yoktu.

Kerem  ve  Sara  Kasımpaşa ceza  sahasına giremezken,  Yunus’un  sadece 3 kez ceza  sahasında topla buluşması  da  Galatasaray  oyununun   etkisiz  olmasının başka bir nedeniydi.

Abdulkerim  ile yanyana oynayan Nelson rakibini geriye yaslanarak karşılayınca  Kasımpaşa daha  rahat  pozisyona  girdi.

Yeller ve Jacobs  yerlerini  yadırgadılar Yeller  geldiği günden bu yana gerek fizik gerekse  oyun temposu  açısından  bu  seviyede  bu Galatasaray’ın oyuncusu olmadığı bir kez  daha  görülürken; Yeller’e bu kadar  ısrar  edilmesi de ayrı bu soru işareti  olarak  Kasımpaşa maçı performansıyla tekrar gündeme geldi.

2.Okan  Buruk’un Zihninde  ve  Dilinde Rotasyon Yok!

Okan  Buruk “her oyuncum değerli yapılan rotasyon değil!” derken; sıkışık maç temposunda “sakatlıkları  önlemek,  oyuna dinamiklik katmak ve temiz oyunculardan yararlanmak “ için  rotasyon yapıldığını göz ardı  etmiş  göründü.

Galatasaray’da yapılan değişiklikler, Süper ligde ilk 6 maçı galibiyetle geçen Galatasaray’ın  oyun  gücüne  olumsuz yansıdı.

Okan Buruk’un “Çarşamba ve Cumartesi maç oynamasını TFF’ye puan kaybını hakem Çakır’a  bağlaması bundan sonra da Galatasaray’ın aleyhine penaltılar verileceğini” söylemesi, sonucu  başka yöne  yansıtma savunma  mekanizmasından öte bir  tavır değildi!

Bu tavır, Galatasaray’da her puan kaybından sonra   Okan Buruk’un  klasikleşen  hakem  eleştirisinin  bilindik  bir tekrarıydı.

3.Kasımpaşa’dan Muhteşem Geri Dönüş

Kasımpaşa’nın  3-0  skor dezavantajından sonra  beraberliği   yakalamasının temel nedeni; “oyunun  temposunu artırmasıydı.”

Bu tempo, Galatasaray’ın ikinci devre top tutmasını  ve  Kasımpaşa’nın üzerine gelmesini engelledi. 

Kasımpaşa’nın  bu  oyun gücünün sonucunda  ikinci devre Galatasaray’ın Kasımpaşa kalesine şutu  yoktu.

Lacivert-beyazlılarda  skora  katkılarıyla Fall, Hajradinovic  ve Nuno Da Costa  dikkat çekerken, Aytaç  ofans,  Gökhan  defans  katkısıyla  Kasımpaşa adına  etkili performans  gösteren isimler oldu.

4.Söz ve Maç Sonunda  Kasımpaşa Galatasaray Tabloları

Kasımpaşa, Galatasaray karşısında 5 maç sonra puan kazanırken ise 7 puana ulaştı.

Bu sonucun ardından Galatasaray ligde ilk puan kaybını yaşadı ve 19 puana yükseldi.

Galatasaray’ın evinde  yaşadığı bu puan kaybı  ve etkisiz oyunuyla  trajik ve  psikolojik sinyaller  verdi.

Oysa;  geçen  hafta  Galatasaray’ın  lider gittiği  Kadıköy’den yine lider olarak dönmesiyle, aldığı derbi  galibiyetiyle, psikolojik üstünlüğü Kadıköy’de pekiştirdi. Bundan sonraki Kadıköy  derbilerine  Galatasaray   daha  özgüvenle  gelip  maça  çıkacağını gösterdi.

Ancak  böyle bir derbi galibiyetinin ardından 55.000 taraftarı  önünde mutlak favori  çıktığı  Kasımpaşa  maçında   Galatasaray  gelecek  maçlar için demotive  olabilecek  zayıf  ve temposuz  oyun  görüntüleri  verdi.

Galatasaray  formda  çıktığı  Kasımpaşa  maçında  beklenmedik puan  kaybı yaşarken, sürpriz  sonuç  yer  ve yön saptırması yapmadan; doğal   ve  gerçekçi olarak Okan Buruk’a yazdı.

Kaynak

Galatasaray-Kasımpaşa Süper Lig  7. Hafta  Maçı. 28.09.2024. İstanbul: 3-3.

İletişim ve Erişim

Dr.  Öğr. Üyesi, G.Ü. Gazi Eğitim Fakültesi, EBB Öğr. Üyesi.

e-posta         : mkara@gazi.edu.tr  

ORCID          : https://orcid.org/0000-0003-3488-1021

Web         (1): w3.gazi.edu.tr/~mkara 

Web         (2): https://avesis.gazi.edu.tr/mkara

Spor:            :www.yurtspor.com. yazarlar

Eğitim-Sosyoloji Güncel : www.mektepligazete.köşe yazıları

Bilim-Araştırma: www.mektepligazete.bülten

Facebook  (1): Kirizma
Facebook  (2): Mustafa Karaağaçlı
Twitter         : M_Karaagacli_
İnstagram    : mustafakaraagacli1

Blog             :mustafakaragacli.blogspot.com