1.Sporun Katma Değerleri

Sporun yararları sporla ilgili ve ilgisiz  herkes tarafından   yadsınamaz  önem ve değerdedir.  Çünkü  spor;  hareket  katar. Fiziği  ve metafiziği canlandırır. Bedeni  dinç  kılar. Zihne  enerjik bir yapı kazandırır. Hatta  düzenli spor  yapma  öfkeyi kontrol etme ve saldırganlığı azaltma gibi   yararlar  da sağlar. Spor, hastalıklara karşı koyabilme  gücünü geliştirir.  Kas  ve kemik  yapısını  dayanıklı  yapar. Spor, çocukları  ve genç bireyleri zararlı alışkanlıklardan  uzak  tutar.  Alışkanlığı  olanlara ise terapik yardımlarda  etkili  yöntemler sunar.

2.Sağlıklı Bedenler ve  Zihinler  Sporla Gelişir

Hareket eden beden olarak yorulurken; fizik ve zihin olarak rahatlar.  Bu gerçeği sporla ilgilenen herkes  yaşar.

Çünkü spor;

3.Kitle Sporu  Bir Çok Krizin İlacıdır

Türkiye coğrafyasında ekonomik  olarak gizli ve  açık işsizlik temelli sorunların dışında varolan  toplumsal krizlerden bazılarının; şiddet, toplumsal  aşınma,  kültürel erozyon,  bireylerası sevgi-saygı eksikliği, empatisizlik, gönüllü  emperyalizm, kültürel gecikme  türünden bir çok sorunun çözümünde kitle sporunun olumlu katkıları vardır.

Çünkü; kitle sporu bireylerin  kendi istekleriyle, yürüyüş, beden eğitimi, oyun, jimnastik  gibi eğlen­celi faaliyetlerle fiziki güç ve  moral  desteği sağlamak  amacıyla  yaptıkları spordur. Kitle  sporunun  toplumsal gelişimi sağlama, dinlenme ve eğlenme, zamanları aktif  değerlendirme yararları dikkati  çekmektedir.

Çünkü; kitle  sporu  uygun yer  ve  koşullar  bağlamında  toplumun   her yaş ve kesiminde  yaygın olarak yapılabilir. Eş deyişle çocuk  (2-6 ve 6-12 yaş),  genç (12-18 yaş), genç yetişkin (18-30 yaş) ve  yetişkin  (30-60 yaş) ve yaşlı (60 yaş ve üzeri)  her kesimin spor ile sağlıklı yaşamasının sağlanmasıdır.

4.Kitle Sporu ve Açık Yeşil Alanlar Pahalı Değildir!

Kitle sporu  hedefleri, kapsamı ve  yapısı gereği ekonomiktir.  Bir spor ayakkabısı ve  giysi  kitle  sporu için yeterlidir.  Türkiye Coğrafyasında her  alan kitle sporu için kullanılabilir.

Merkezi  yönetim makro planlarında deprem gerçeğiyle birlikte spor gerçeğini de düşünmelidir,

Zaten deprem için planlanan açık ve  güvenli alanların sportif amaçla da kullanılabileceği pragmatik bir yaklaşım ve yoldur.

Bu  nedenle  yerel ve merkezi yönetimlere özellikle kentlerde ve metropollerde  daha boş alan daha yeşil alan bırakmaları için önerilerde bulunulmalıdır. Yönetimlere daha çok yeşil alan yapmaları konusunda  sosyal  tepki ve ses verilmelidir.

Anılan  yönetimler de kitle sporuna uygun açık ve yeşil alanlar yapmaları konusunda planlı, yeterli, tutarlı, verimli ve sistemli çalışma  planları ve  takvimleri kamuoyuyla  paylaşmalıdır.

5.Uluslararası  Sportif  Başarı  İçin  Kitle Sporu  Yaygınlaştırılmalıdır

Türkiye Coğrafyasında her yaş grubu vatandaşın spor yapmaya teşvik edilmesi önemsenmelidir.

Kitle sporunun yaygınlaşması hemen her spor branşında bireysel ve ulusal başarılı  sporcuların çıkmasına ekonomik bir zemin oluşturacaktır.

Son yapılan Paris 2024 Olimpiyatlarında Türkiye olarak bir altın Madalya bile alınamaması söz konusu sportif hazırlıkların  tabandan zirveye  giden bir ivmeye  duyulan ihtiyacın son somut örneğidir. .

Çünkü; Paris Fransa 2024 Olimpiyat Oyunlarına 100 sporcu ile 18 branşta katılan Türkiye sadece 3 gümüş ve 5 bronz olmak üzere toplamda 8 madalya  kazanırken; bir altın madalya kazanamaması  ise memleket sporunun 40 yıl sonraki altınsız dönülen trajik görünümlü sinyallerinden oldu.

6.Söz Sonunda  Spor Havuzunun Suyu Eksilmemeli

Gezegende temel bir fizik yasasıdır; “havuzun suyu eksilince havuzdakilerin hepsi yere iner.” Bu  yasadan hareketle, memleket sporunun yere inmemesi için kitle sporu yaygınlaştırılmalı, yol, su, elektrik alt  yapısı gibi sportif alanların altyapısı da eş anlı ve eş yapımlı sürdürülmelidir.

Cumhuriyet’in kurucu  felsefesinin mimarı ve ebedi lideri GMK Atatürk’ün de “ben sporcunun zeki, çevik ve aynı zamanda ahlaklı olmasını beklerim” görüşü sporun hem beden hem de ruh sağlığının yanında  ahlak ve etik iklime olan katkıları Türkiye  Coğrafyasında yaygınlaştırılmalıdır.

İletişim ve Erişim

Dr.  Öğr. Üyesi, G.Ü. Gazi Eğitim Fakültesi, EBB Öğr. Üyesi.

e-posta         : mkara@gazi.edu.tr  

ORCID          : https://orcid.org/0000-0003-3488-1021

Web         (1): w3.gazi.edu.tr/~mkara 

Web         (2): https://avesis.gazi.edu.tr/mkara

Spor:            :www.yurtspor.com. yazarlar

Eğitim-Sosyoloji Güncel : www.mektepligazete.köşe yazıları

Bilim-Araştırma: www.mektepligazete.bülten

Facebook  (1): Kirizma
Facebook  (2): Mustafa Karaağaçlı
Twitter         : M_Karaagacli_
İnstagram    : mustafakaraagacli1

Blog             :mustafakaragacli.blogspot.com