Erkeklerden Sonra Kadınlarda da Kupa Voley’in Öznesi; Fenerbahçe
1.Kupa Voley 2025 ve Şampiyonlukların İstatistiği
2025 Kadınlar AXA Sigorta Kupa Voley finalinde Fenerbahçe ile Eczacıbaşı kadın voleybol takımını set vermeden 3-0 mağlup ederek kupaya uzandı.
Türkiye Voleybol Coğrafyası’nda bugüne kadar Eczacıbaşı 9, Vakıfbank 9 kez şampiyon olurken Fenerbahçe 10. Finalinde 5. Kez şampiyon oldu.
Fenerbahçe bu sonuçla üst üste 2. kez bu başarıya adını yazdırdı.
2.Finale Uzanış
Türkiye Voleybol Coğrafyası’nda voleybolu genç, yetişkin ve yaşlı her kuşaktan izleyiciye sevdiren takımların başında gelen 4 takım yani Türk Hava Yolları, Vakıfbank, Eczacıbaşı ve Fenerbahçe dörtlü finalde İzmir’de Halkapınar Spor Salonu'nda parkeye çıktılar.
Fenerbahçe Medicana Yarı finalde Türk Hava Yolları’nı 3-0’la geçerek finale yükselirken; Finalin diğer adı Ecacıbaşı Dynavit ise Vakıfbank’ı altın sette 3-2 ile yenip finale uzanmıştı.
3.Finalde Kazananı Kararlılık, Motivasyon, Pas Dağılımı ve Süreklilik Değişkenleri Belirledi
Finalde Fenerbahçe Medicana ilk seti; 26-24, ikinci seti; 25-22 ve 28-26 skorlarla kazandı.
Fenerbahçe Medicana bir gün önce Türk Hava Yolları (THY) maçında tutuk, yavaş ve temposuz oyununa rağmen 3-0 kazanırken final maçı öncesi soru işaretleri bırakmıştı.
Bir gün önce yarıfinal maçında Vargas THY karşısında sadece 5 sayıyla tamamlarken; final maçı öncesi performansı adına düşündürmüştü.
Vargas, finalde 26 sayıyla maçın En Değerlisi/MVP’si seçildi.
Fenerbahçe Medicana’da Bojana Drça takımı pasör olarak rahat oynattı.
Liberolar takımı ayağa kaldırır anlayışıyla voleybol basının “savunma bakanı” diye tanımladığı, Gizem Örge müthiş hırs ve motivasyonuyla belirgin hatalı bir top sektirmedi.
Vargas ve Ana Cristina etkili servis ve hücumlarıyla topları öldürerek sayılar üretti.
Vargas ve Ana Cristina’ya, Aslı kritik zamanlardaki savunma bloklarıyla sayılar üretince iki takım arasındaki fark belirmeye başladı.
Arina Fedorovtseva da son setteki doğrudan sayıya dönüştürdüğü servisleriyle ve orta alandan yaptığı smaçlarla maçta dikkat çeken isimlerden oldu.
Kaptan Eda ve Gizem Örge THY maçından sonra FB TV’ye konuşmazken; finale Eczacıbaşı maçına ne kadar motive olduklarını kanıtlayan performans gösterdiler.
4.Eczacıbaşı’nda Pas Dağılımının Tek Adresi ve Sayıların Adı; Boskoviç
Türkiye Voleybol Coğrafyası’na son 20 yılın adı olan Eczacıbaşı’nda Boskovic’in sayıları galibiyete yetmezken; pas dağılımında Eczacıbaşı’nda Boskovic yalnız kaldı.
Bu durum psikolojik ve özgüven olarak Eczacıbaşı’nda başta Hande Baladın olmak üzere diğer isimleri de etkiledi.
Transfer haberleriyle önümüzdeki sezon voleybolda paranın adı; Vakıfbank’ta olacağı söylenen Boskovic’ten sonra Hande Baladın’ında Fenerbahçe’ye gelmesi bekleniyor.
5.Türkiye Artık Güçlü Bir Voleybol İkliminde
Olimpik sporlardan voleybol şubesini 70 yıl önce açan Fenerbahçe, bu spora yatırım yaptıkça memlekette İstanbul’un futbol oligarşiklerinden Beşiktaş ve Galatasaray’da yatırımlarını artırdı.
Sonuçta voleybolda memleketin başarı beklentisi ve çıtası da yükselmiş oldu.
Öyleki Türkiye olarak katıldığımız her evrensel turnuvada madalya beklentileri de yükselirken; son olimpiyatlarda alınan 4.lük bile memleketi mutlu etmez oldu.
Hatta hayatında spor kıyafetini pijama niyetinden başka işlevde giymeyen yöneticiler ve taraftarlar bile Kadın Voleybolcuların 3. Lük ve 4.lük maçları oynanırken; Türkiye’nin ulusal maçları izlemeye bile gelmeyip rafting yarışmalarına gider oldular (!).
Bu sonuçla; Fenerbahçe, CEV Kupası biletini alırken önümüzdeki hafta başlayacak Türkiye Voleybol Sultanlar Ligi dörtlü Play off serisine de Kupa Voley’in sahibi olmanın moraliyle, özgüveniyle ve motivasyonuyla çıkacak.
6.Erkeklerde Rize’de Kadınlarda İzmir’de Gelen Kupa Voley’ler
Fenerbahçe, bu sezon hem erkeklerde hem de kadınlarda Kupa Voley şampiyonu oldu.
Erkeklerde geçen hafta Rize’de Kadınlarda ise bu hafta İzmir’de Fenerbahçe anılan kupalara uzandı.
Fenerbahçe Avrupa’da CEV Şampiyonlar Ligi’nde 4’lü finalleri göremedi ama; Türkiye Voleybol Coğrafyası’nda kadınlarda bu sezon hedeflenen kupalardan ilkini üst üste ikinci kez elde etmiş oldu.
Fenerbahçe’ye karşı son 9 maçını kaybeden Eczacıbaşı açısından ise son sonucun psikolojik etkisi de ayrı bir soruyla finallere taşınmış oluyor.
Finallerde, Fenerbahçe ezeli rakibi ve ebedi dostu Galatasaray’la Eczacıbaşı ise Vakıfbank’la finale ulaşma maçları oynayacak.
7.TVF Başkanı’ndan Sportif Ruhlu Mesaj ve Olimpik Uygulama
TVF başkanı Sayın Mehmet Akif Üstündağ, iletişimi ve uygulamalarıyla fark oluşturan başarılı yönetimler göstermeye devam ediyor.
Sayın Üstündağ finalde İzmir’de Halkapınar Spor Salonu'nda trübünlerde ayrım yapmayıp tüm taraftarların yan yana oturup maç izlemelerini sağladık derken, İzmir’in taraftar ikliminin de birleştirici yönüne dikkat çekiyordu.
İki gün önce sanki Kadıköy meydan savaşına çıkar gibi gergin, asabi ve oyun olarak “bir çuval dolar ve ero futbol oynamıyor” aciz haliyle kötü oyunlu kavgalı Fenerbahçe Galatasaray Türkiye Kupası yarı final derbisini hatırlayınca “futbol da neden böyle olmasın !” dedirtti.
Böylece, Kadın voleybolu öznesinde Türkiye Coğrafyası’nda Konya, Trabzon, Van, Diyarbakır, Mersin, Kayseri, Eskişehir… neresi olursa olsun hangi il olursa olsun sevi ve sayıyı hak ettiğini gösterdi.
Siyaset ve politikacıların oy kaynağı olarak gördükleri spor ve kulüpler başta futbol olmak üzere son 2024 Paris olimpiyatlarında Türkiye adına bir altın madalya bile alamayan beş yıldızlarda yaşayan sportif başarı yoksunu diğer Federasyonlara da bu son Kupa Voley organizasyonunu yapan TVF Başkanlığı örnek rol model olur inşallah.
Fenerbahçe’nin Voleybol kalemli bu başarıları da kulübün lokomotifi olan futbolu yönetenlere de feyz ve ışık olur belki.
8.Söz Sonunda TRT’ye Teşekkür Yorumcusuna Eleştiri
Final maçı, Türkiye Voleybol Federasyonun organizasyonunda, AXA Sigorta desteğiyle ve TRT Spor yayınıyla voleybol severlerle buluşturuldu. TRT maç önü, içi ve sonu yayınlarla başarılı bir yayıncılık yaparak teşekkürü hak etti.
Ancak; final maçını TRT’den değerlendiren bayan voleybol yorumcusu kendisine yöneltilen; maçın manşetini nasıl atarsınız? sorusunun cevabı olan maçın manşetini Fenerbahçe özneli atamayıp “biz voleybol ülkesiyiz” diye geçiştirirken; acaba Eczacıbaşı’nı mı şampiyon bekliyordu? eleştirel sorusunu hak ediyordu.
Ama bu satırlarda: bu başarının başlığı buradan erkek ve kadın voleybolunda bir hafta içinde Fenerbahçe adına kazanılan “bu kupalar es geçilip, görmezden gelinemez!” şeklinde atılmış oldu.
Kaynak
*TVF. (2024). Fenerbahçe Opet- Eczacıbaşı Dynavit. AXA Sigorta Kupa Voley Final Maçı. İzmir; 05.04.2025. (3-0).www.tvf.org.tr.
İletişim ve Erişimi
e-posta : mkara@gazi.edu.tr
Web (1) : w3.gazi.edu.tr/~mkara
Web (2) :https://avesis.gazi.edu.tr/mkara
ORCID:https://orcid.org/0000-0003-3488-1021
Süren Yayın Ortamları ve Portalları
Futbol-spor-yorum :www.yurtspor.com.yazarlar
Eğitim,sosyoloji,güncel:www.mektepligazete.com.köşeyazıları
Bilim-araştırma :www.mektepligazete.tebeşirbülten.com
Tüm yayınlar blogu : mustafakaragacli.blogspot.com
Bilişim Medyaları
Facebook (1): Kirizma
Facebook (2): Mustafa Karaağaçlı
X : M_Karaagacli_
İnstagram : mustafakaraagacli1
Youtube :AkademikAda