Futboldan Fazlası ve Ötesi!..
EURO 2024’de Parlayanlar
Bugünlerde Almanya'da düzenlenen Avrupa Şampiyonasında takımlar son 16'ları oynuyor. Türkiye'nin de aralarında bulunduğu kalan takımlar çeyrek final bileti almak için mücadele ediyor.
Avusturya ile eşleşen Milli Takım şampiyonada adından bahsettirmeyi sürdürüyor.
EURO 2024’de ilk 16^ya kalan takımların belirlenmesinin ardından takımların çeyrek final yolculukları da devam ediyor. Bu süreçte her şampiyona da her turnuvanın özel bağlamı içinde öne çıkan takımlar ve futbolcular oluyor.
Takımlardan, grup maçlarında Türkiye’ye ardından Çeyrek final yolunda İspanya’ya farklı kaybetmesine rağmen, Gürcistan hareketli ve hemen her takımı rahatsız edici futboluyla hafızalarda kaldı.
Avusturya grup lideri olarak tamamladığı maçlarının ardından Türkiye ile çeyrek final için karşılaşacak olması hem oyun hem skor üretmesiyle EURO 2024’de haklı bir beğeni aldı.
Almanya, zaten gelenekselleşen etiketleri olan “biz turnuvaların takımıyız” unvanını EURO 2024’de de gösterdi. Almanya, önce savunmada sağlam dururlarken; sonra hücumda gereken zengin oyunları istediğini maceraya girmeden alan takım görüntüsü verdi.
İngiltere, kadro formasyonu olarak iyi ancak saha yönetimi olarak tartışılan oyunlar ve sonuçlar alan takım olarak yıllardır “bir kupaya hasret!” mahalle baskısını fazlasıyla hissetti ve taraftarlarına yaşattı.
İspanya, futbolun savunma duvarı aşılması zor Takımı İtalya’yı Çeyrek final yolunu göstermeden evine gönderdi.
İspanya Milli Takımında Özel Hikayeli Nico Williams ve Lamine Yamal
İspanya’nın İtalya’ya karşı galibiyetinde önemli iki etken olan Nico Williams ve Lamine Yamal için dış basın ardından ülkenin en büyük spor gazetesi olan Marca Nico Williams ve Lamine Yamal için; "İki Ferrari İtalya'ya karşı” yani; 1”Dos Ferraris contra Italia" başlığını atarken olayın hem sportif hem de sosyolojik yönüne dikkat çekti.
Anılan isimlerden Nico Williams daha ilk grup maçlarında İspanya'da hareketli, sprinter, ok gibi fırlayan deparlarına topla etkili oynamasını da ekleyince takımda ilk göze çarpan oyuncu oldu.
Nico Williams ve Lamine Yamal hem yaş hem oyun formasyonlarıyla dikkat çekerken; İtalyan savunmasının başına bela oldular.
Oynayanlar bilir, yaş olarak isim olarak çaylak ama; “ pır-pır oyuncular” rakibi en çok fizik ve psikolojik olarak rahatsız ederler.
Süper ligde Fenerbahçe’de Orta Saha mevkinde forma giyen Sebastian Szymanski de bu çaylak futbolculardan ilk akla gelen isimlerdendir.
Futboldan da Öte Irkçılığa ve İnsan Kaçakçılığını Önlemeye Karşı Duruş
Şu gezegende mülteci ve göçmen konusu her insanın duyarlılıkla yaklaşması gereken bir olgudur.
Memkette düzensiz göç diye “masumlaştırılmaya” çalışılan mülteciler konusu salt, göç ile fizik-mekan değişimiyle, coğrafya terkiyle açıklanabilecek bir konu değildir.
Mülteciler konusu başta siyasi politikler olmak üzere sosyo, ekonomik, kültürel, eğitsel özellikler, sorunlar ve çözümler gerektirmektedir (Karaağaçlı, 2024).
Athletic Bilbao’da birlikte oynayan Williams kardeşler, İspanya'da son aylarda ırkçılığa ve ayrımcılığa karşı mücadele vermeleriyle de de dikkat çekerken, bu konuda ırkçılığa karşı verdikleri anti-sosyal medya tepkileri İspanya Futbol Federasyonu tarafından da destek görmüştü.
Futbolun sunduğu göz önünde olma ve mesaj verme olanaklarının farkında olan ve her fırsatta ırkçılığa karşı mücadele eden Williams kardeşlerinin hikayesi ise insan kaçakçılığını, umuda göçü, ve sevgiyi içeriyor.
Zorlular içinde geçen yaşam mücadelesinde futbolun ötesinde ırkçılığa ve insan kaçakçılığına karşı mücadelenin son güncel örneği olan Nico Williams, 'yaptığımız her şey ailemiz için” derken de ailesiyle Gana’dan göç ederken, Williamsın babasının Sahra Çöl’ünde ayaklarının kızgın kumlardan dolayı yanması ise olayın en traji-travmatik yönünü oluşturuyordu.
Söz Sonunda Irkçılık ve İnsan Kaçakçılığına Sıfır Hoşgörü Gösterilmelidir!
İspanya Milli Takımında birlikte oynayan, 21 yaşındaki Nico Williams ile 17 yaşındaki Lamine Yamal’ın bir gol sevincine hazırlanırken çekilen görüntüleri internette en çok izlenen videolar arasına girerken; bu satırlarda da Onlar vesilesiyle ırkçılık, göçmenlik ve insan kaçakçılığı konuları yer bulmuş oldu.
Sözün sonunda; mültecilere ırksal ve dinsel bakışla yaklaşılmadan, örf, adet, gelenek ve yaşam tarzları olarak eğilim gösterildiğinde; olaya daha insani yaklaşılmış ırkçılık ve insan kaçakçılığını önleme konusuna ise sıfır hoşgörüyle bakılmış olur.
Kaynaklar
Karaağaçlı, M. (2024). Türkiye Depo Değildir! www.mektepligazete. Köşe Yazıları. 23 06 2024.
Resmî Gazete, (2013). Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu. Kanun No:6458. Resmi Gazete No:28615.
İspanya-İtalya EURO 2024 Çeyrek Finale Yükselme Maçı.
İletişim ve Erişim
Dr. Öğr. Üyesi, G.Ü. Gazi Eğitim Fakültesi, EBB Öğr. Üyesi.
e-posta : mkara@gazi.edu.tr
ORCID : https://orcid.org/0000-0003-3488-1021
Web (1): w3.gazi.edu.tr/~mkara
Web (2): https://avesis.gazi.edu.tr/mkara
Web (3): www.yurtspor.com
Web (4): www.mektepligazete.tebeşir
Web (5): www.mektepligazete.bülten
Facebook (1): Kirizma
Facebook (2): Mustafa Karaağaçlı
Twitter : M_Karaagacli_
İnstagram : mustafakaraagacli1
Blog :Kirizma.blogspot.com