Memlekette Alıcısı Olanlar ve Olmayanlar!
Memleketin Alıcı Profili
Memleket cennet, ama şartlar zor!
Bu nedenle insanlar çok çabuk yaşlanıyorlar ama; bir türlü olgunlaşamıyorlar.
Bu durum, elbette tek bir nedenle açıklan-a-maz!
Dolayısıyla, başta sosyal ve ekonomik olmak üzere kültürel, eğitsel ve psikolojik bir çok etmenle birlikte açıklanabilir.
Genelde Memleketin Alıcı Alanları
Temelde memlekette alıcı olan ürünler ve kalıp değer davranışları sadece ekonomik ve siyasa alanda gözlenmiyor. Nerdeyse yaşamın hemen her alanında da gözleniyor.
Örnekler mi?
Buyursunlar:
- Siyasada fikir üretimiyle karşı görüş ve partileri alt etmek yerine “zedeleyici dil” kullanmanın alıcısı pek çok!
- Sosyalliğin ve sosyalleşmenin yüzyüze olduğu gerçeğinin ve pratiğinin nerdeyse unutulduğu, sosyalliğin yazısız bir beğeni emojisine bağlandığı anti-sosyal medyada “incitici dil” kullanmanın beğenicisi pek çok(!).
- Alimle cahili eşitleyen kısır karakterli twitter paylaşımlarıyla devlet, millet ve değer meselelerinin aktarıldığı hatta beka temelli iletilerin alıcılı takipçileri çok(!).
- Girdi-çıktı-ürün gibi somut temel öğelerle açıklanması gereken herkesi ilgilendiren ekonomik bulgu ve verilerin soyut olarak “şükür ahvalleriyle” açıklanmasının alıcısı çok(!)
- Nesnel bilgi ve belgelerle görüş açıklamaya ve yorum yapmaya önem ve değer verme yerine; magazinel, dedikodu ve mafyatik görüşlerle sözde tartışmalar yapmanın ve bu tartışmaları televizyon ekranlarında sunmanın alıcısı pek çok!
-Sporda özellikle zirve sporunun itici gücü futbolda kendi her kusurunu, noksanlığını, yetersizliğini, tembelliğini, beceriksizliğini, yeteneksizliğini ve sonuçsuzluğunu hakeme atfetmenin alıcısı ekranlarda ve yazılı basında pek çok(!)
Futbolda Memleketin Alıcı Alanları
Zirve spor futbolu gerek oynamanın gerekse seyretmenin zorlukları yadsınamaz.
Bu zorlukları oynayanlar bilir.
Seyredenler açısından ise futbol maçlarına gitmeyenler, maçlara gitme-gelmede yaşanan zorlukları güneşe, yağışa, sıcağa ve soğuğa katlanamayanlar bilemez!
Memleket futbolunda sıkça satılan ve alıcısı olan hallerden bazıları şunlardır:
-Hakem hataları üzerine hem oynayanların, teknik kadroların ve yöneticilerin serzenişlerin hem de yorumlayanların “oynat-oynat” tekrarlarını ve futbol düşünürü gibi ahkam kesenlerin izleyenleri dolayısıyla alıcısı pek çok!
-Kendi takım oyuncusunun net vuruşlarla atamadığı ancak; rakibe çarparak giren golleri takım başarısı gibi aktaran teknik kadrolar ve tarafgir yorumcuların böbür dillerinin alıcı kıyamet gibi.
-Bir kollektif takım oyunu olan futbolda kendi kalesine atılan golleri takımın başarısızlığı olarak göstermeyen-gösteremeyen kurnaz teknik adamların ve yöneticilerin taraftara şirin gözükmelerinin alıcısı çok!
-Futbolun her halinin parayla oynandığı bir profesyonel gezegende süslü şöhretli isimleri transfer başarısı olarak gösteren yöneticilerin “iki takımın elinden kaptık(!) parayı değil bizi tercih etti(!) dilinin alıcısı çok.
-Maç sonu sahaya girip rakip takım futbolcusuna fizik şiddet uygulayan sözde taraftarı korumanın bu taraftarla bir kahramanmış gibi fotoğraf çektirmenin alıcısı çok!
Futbolda Memleketin Alıcı Olmayan Alanlarına Sorular
Memleket futbolunda şu soruları soranın da bu sorulara cevaplar arayanların alıcısı yok!
-Kendi takım futbolcusuna o basit çalımı niye yedin?
-Bu genç yaş ortalamalı takım niye koşamadı?
-Neden takımından 4-5 oyuncu üçüncü bölgede iken pas verip daha net gol pozisyonu üretecekken şut atıp, dönen topla da golü yedin?
-Futbolda pozisyon ve tabela üretmede önemli ve değerli olan gölge koşular yapmanın önem ve değerini bilmeyen bu milyon avroluk oyunculara niye çakılı durup topu ayağına bekliyor?
-Oynanan verimsiz oyun üzerine neden düşünülmüyor?
-Takımın gelişmesi için idmanlarda pas-stop-pas bağlantıları neden sağlanamıyor?
-Takımın verimli bir penaltıcısı neden bulunamıyor da çok sık penaltılar kaçırılıyor?
-Serbest vuruşlarda kimin nerede duracağı neden sayısız idman tekrarlarıyla otomatik hale getirilemiyor.
Söz Sonunun Tesbiti ve Temennisi
-Yaşamın da futbolun da (1) durum ve (2) zaman gibi iki temel değişkeni vardır.
-Her sosyo, ekonomik, kültürel ve sportif her eylem anılan bu iki değişkenle birlikte ele alınıp değerlendirilmezse görülenlerin, yapılanların ve izlenenlerin analizi doğru yapılamaz. Doğru yapılamayan analizlerden de bilgi çıkmaz. Bilginin çıkmadığı her bağlam ise çöplük olur.
-Futbolda şut acizliktir. Pasla rakip kaleye gitme ve top kaptırmadan skor yapma önemlidir.
-Futbolda habire orta yapma yerine; boş kaleye gol atma önemli ve değerlidir.
-“Futbol asla sadece futbol değildir” diyen Simon Kuper’i (1994)* bir kez daha hatırlayıp, “futbol seyirdir. Bu seyri seyredilir hale getirmek ise oynayanların, çalıştıranların, yönetenlerin, izleyenlerin ve yazıp çizenlerin temel ve asli davranış kalıbı olmalıdır.
*Kuper, S. (1994). Futball Against the Enemy.
İletişim
Dr. Öğr. Üyesi, G.Ü. Gazi Eğitim Fakültesi, EBB Öğr. Üyesi.
e-posta : mkara@gazi.edu.tr
Web (1): w3.gazi.edu.tr/~mkara
Web (2): https://avesis.gazi.edu.tr/mkara
Web (3): www.yurtspor.com
Web (4): www.mektepligazete.tebeşir
Web (5): www.mektepligazete.bülten
Facebook (1): Kirizma
Facebook (2): Mustafa Karaağaçlı
Twitter : M_Karaagacli_
İnstagram : mustafakaraagacli1