Puan Kayıplarının Nedeni; Fizik Kaliteyi Koruyamamadır!
Bu Oyun Fizik Kalite İstiyor
Süper ligin 12. Haftasında ligin başatlarından önce Galatasaray sonra Fenerbahçe puan kayıpları yaşadı.
Puan kayıplarının temel nedenleri arasında fizik kaliteyi koruyamama başta geliyor.
Perşembe Pazar maç trafiği ile fiziksel yıpranmalar kaçınılmaz olurken, teknik adamlarının bu planlanmayı dikkate alarak maç hazırlığı ve tercihleri yapması bekleniyor.
Süper lig genelinde Galatasaray ve Fenerbahçe özelinde ise takımdaki sanatkarlığı yüksek oyuncuların maç yolculuk sürecinde fiziksel ve mental yorgunlukları sonucunda kendilerinden beklenen performansları gösteremedikleri gözleniyor.
Futbolun temaslı olan kısmına sanatkar oyuncular çok girmek istemeseler de günümüz futbolu, kollektif oyun istediğinden takım olarak dağınıklığa ve -mış- gibi davranmaya tahammülü yoktur.
Yeni yüzyılda futbolun en göze çarpan yeniliği de savunma ve fizik kaliteye yönelik kurgulardan geliyor.
Memlekette Pareira, Jesus ve Valerien Ismael ile çok tartışılan 3’lü defans kurgusu da hücum opsiyonlarını artırmak amaçlıyken, her üç teknik adamın da bu dizilimlerde istikrarlı sonuçlar alamamalarının nedeni fizik kaliteyi yükseltememeleridir. Anılan hocaların takımlarında rakiplerine pres yaptırmalarına rağmen bunda sürekli bir çizgi tutturamamaları da fizik güçle doğrudan ilişkilidir.
Çünkü, üçlü savunmalardan hızlı biçimde kalabalık beşli orta sahaya geçerek 2. Bölgeye hakim olma 3. Bölgede pozisyon zenginliği ele etmede fizik güce bağlıdır.
Okan Buruk ve İsmail Kartal’ın Yapamadıkları
Süper ligin 12. Haftasında kaybettikleri 5’er puana ve Avrupa maçlarında aldıkları mağlubiyetlere bakıldığında, Okan Buruk ve İsmail Kartal’ın sezon ortalaması en az 50-55 maç oynama potansiyeli olan takımlarında oyuncuların fizik kalitelerini koruyamadıkları gözleniyor.
Temaslı sakatlıklar bir yana fizik düşüşle beraber gelen kas sakatlıkları da bu konudan bağımsız ele alınmayacağı için haftada iki kez çıkılan Avrupa ve Türkiye Süper Ligi maçlarında maç kondüsyonunu koruma temelinde oyuncuların hazırlanması gerekiyor.
Her iki teknik adamın takımlarına son maçlarda yaşattıkları puan kayıpları maç sürekliliğini kadro çeşitliliği ile sağlayamamalarından kaynaklanıyor.
Dikkatli bakılırsa; Galatasaray’ın Bayern Münih ve Hatayspor maçlarındaki puan kayıplarının takımdaki fiziki dayanıklılığın giderek zayıflaması olduğu görülür.
Galatasaray’da sanatkar futbolculardan İcardi’nin de ozon iğneleriyle oynaması da sonucu değiştiremezken, benzer şekilde Fenerbahçe’nin Ludogorets maçında daha çok topa sahip olmasına karşın rakibin ikili mücadelelerdeki fizik üstünlüğü gözlendi.
Fenerbahçe kendisi için en test maçlarından olan Adana Demirspor karşısında takım olarak 16 şut atıp 6’sında kaleyi bulması yanında sanatkar futbolcuları Dzeko ve Tadiç’in etkisiz vuruşları ve pozisyon duruşları da yaş faktörüne bağlı fizik kalitelerindeki düşüşün bir sonucuydu.
Kalite Süreklilik İster
Toplam kalite yönetiminin kurucularından Deming kaliteyi süreklilik ilkesine bağlar.
İstesek de istemesek de kas gücü futbolda estetiğin önüne geçti. Bu gerçekle beraber sanatkar oyunculara bu oyunda her zaman yer vardır. Ancak; sanatlarını gösterirken, kas ve nefes gücünü korumaları gerekiyor. Bunu yapacak olan da takımların teknik sorumlularıdır.
Sonuçta göreceli olarak, takım formasyonları ve yetenekli oyuncuları iyi olan takımların puan kayıplarının oyun planını uygulamada zorlanan fizik kalite düşüklüğü olduğu gün gibi aşikardır.
İletişim ve Erişim
Dr. Öğr. Üyesi, G.Ü. Gazi Eğitim Fakültesi, EBB Öğr. Üyesi.
e-posta : mkara@gazi.edu.tr
Web (1): w3.gazi.edu.tr/~mkara
Web (2): https://avesis.gazi.edu.tr/mkara
Web (3): www.yurtspor.com
Web (4): www.mektepligazete.tebeşir
Web (5): www.mektepligazete.bülten
Facebook (1): Kirizma
Facebook (2): Mustafa Karaağaçlı
Twitter : M_Karaagacli_
İnstagram : mustafakaraagacli1