Bu günkü Gençlerbirliği- Yeni Malatyaspor maçında futbol adına konuşacak  bir şey yoktur. Zira rakibin bu güne kadar oynadığı maçlarda ne yaşandıysa bu gün de aynısı tekrar etti. Yaş ortalaması 20 olan bir alt yapı takımı bu lig için çok yetersiz kaldığından en küçük bir sürprize yer veremediler ve 19 maçta 19 yenilgi ile ilk yarıyı bitirdiler.

Başlıktaki ifade bana ait olmayıp, deplasman tribünündeki pankartta yazıyordu.

O zaman daha gerilere giderek yaşananlara bakmak daha anlamlı olacak…

Ülkemizi yasa boğan 6 Şubat 2023 deprem olayından Adana, Gaziantep, Kahramanmaraş, Hatay, Adıyaman ve Malatya illerimiz etkilendi. En fazla can kaybını Hatay ilimizde verdik. Kayıplarımızın acısını hâlâ içimizde yaşıyoruz. Allah bir daha böyle bir felaketi ülkemize yaşatmasın.

Elbette TFF ilk günden karar alarak, felaketin etkilediği illere mensup takımlarımız için ligden çekilme ve haklarının aynen korunması kararını verdi. Bütün bu illere mensup takımlarımız 2022-23 sezonu ikinci yarı maçlarını oynamayarak ertesi sezonun hazırlıklarını yaptılar.   

Bunlar arasında sadece Yeni Malatyaspor 2023-24 sezonunda da oynamak istemedi ve bu da kabul gördü. Ancak aynı istek 2024-25 sezonu için de gelince TFF bu isteği fazla bularak geri çevirdi.

Zira bu kulübümüzde yaşanan krizin deprem dışında sebepleri vardı. 

- Yeni Malatyaspor’da kriz depremden çok önce başlamıştı. Nitekim 2021-22 sezonu snunda Süper Lig sonuncusu olarak küme düşmüşlerdi.

- Aynı Yeni Malatyaspor bir sonraki 2022-23 sezonunda da deprem tarihinden önceki 23. hafta bitiminde de TFF 1. Ligin son sırasındaydı. Depremin ardından bütün depremzede takımlar sezonun ikinci yarısında yer almazlarken, sadece Adana Demirspor yola devam edeceğini bildirdi ve sezonu Süper Lig’de 4. olarak bitirdi.       

- 2023-24 sezonunda Yeni Malatyaspor dışındaki bütün takımlar ligde yer aldılar. Üstelik depremden en fazla etkilenen Hatayspor’dan bile çekilme konusunda bir istek gelmedi.

- 2024-25 sezonu başına gelindiğinde hâlâ Yeni Malatyaspor’da bir faaliyet olmadığı görüldü. Elbette sonsuza kadar bu ayrıcalıktan faydalanmak söz konusu olamazdı. Eldeki alt yapı futbolcularıyla sezona başlandı ama ilk yarının sonuna kadar da tek puan almaları mümkün olamadı. Yani yine son sıradalar…

- Üstüne bir de finansal sorunları nedeni ile eksi 21 puan ceza geldi.    

Bu takımın bu şartlarda bir alt ligde de kalıcı olması mümkün değildir. Dolayısıyla gereksiz yere oynanan ligin yapısını bozmakta haksızlıktır.  

Kaldı ki benzer yönetim hataları ile mali çöküş yaşayan Bursaspor, Eskişehirspor ve Giresunspor gibi kulüplerimizin de hakkını korumak gerekir.

Sonuç olarak; bu kulüpler gibi Yeni Malatyaspor’da tekrar eski gücüne kavuşnak üzere bir mücadele başlatmalıdır. Boşuna zaman kaybetmek yerine bu güzel şehrimizin paydaşları en kısa zamanda biraraya gelmeli ve bir plan hazırlamalıdırlar. Yoksa her gecikme bir alt lige inmek ve yolun uzaması demektir. 

Gençlerbirliği’ne gelince, yeni hocanın katkısını Kocaelispor maçı ile birlikte görmeye başlayacağız. Sakın kimse bu maçı dikkate alıp kendisini kandırmasın.

Ahmet Çalık kardeşimizi aramızdan ayrılışının 3. yıl dönümünde sevgiyle ve rahmetle anıyorum. Ailesine sabırlar diliyorum.