1. Galatasaray nasıl kazandı?

2. Fenerbahçe neden kaybetti?

Fenerbahçe, evinde derbiyi kaybetmesi derbi geçmişi  açısından  alışılmadık  bir sonuçtu.

Hafta  boyunca  Mourinho, “farklı bir hazırlığımız yok, normal  bir maç oynayacağız, ne biz onlardan  ne onlar bizden daha iyi değil!, ben Galatasaray’ı yattığım yerde izledim!” açıklamaları Galatasaray’ı psikolojik olarak etki altına almaya çalışsa da  Galatasaray’ın işine  geldi.

Mourinho bu  türden anlamsız  bu iletişim tarzı; hayatın,  futbolun, derbi  ikliminin hiçbir anı ve gerçeğiyle ilgisi   yoktu!

Mourinho’ya  yakınındaki yardımcıları ya da  yöneticileri yanlış  yönlendirme  yapmışlar. Mourinho’ya  işe yaramaz  bir  duygusal  tavır dikte edilmiş.

Çünkü, hangi  kulvar ve alan olursa olsun, maç  öncesi  önce zihinsel  sonra fiziksel hazırlığınla beraber  oyun planın  iyi hazırlığın olmalı.

Bazı  maçlar skora  göre konuşuluyorsa  yer  gelmişken  hatırlatmak gerekirse; Lille Fenerbahçe’nin eleyebileceği bir takımdı. Sonuç Fenerbahçe Lille elendi.

Kadıköy’de evinde taraftar desteğiyle, Fenerbahçe  Galatasaray’ı  yenebileceği bir kadrosu varken, Galatasaray’a  farklı  kaybetti.  Çünkü;  Mourinho  maçın tümelinde Galatasaray’ı nasıl  yeneceğinin  en küçük  bir  özel ipucunu gösteremedi.

Derbide Fenerbahçe  oyunun sayılarında önde gözükmesi  bir anlam  ifade etmedi.

Fenerbahçe’de rakibin iki taç  atışından  gol yeme zaafiyeti  Galatasaray’ı  küçültmedi aksine, tabelayı  değiştirdi.

Fenerbahçe’de hatlar arası  kopukluklar  hala  devam ediyor.

Maç  öncesi  21.09.2024 günlü yazımda da Fenerbahçe’nin  şu yumuşak  karnını belirtmiştim;

·      Hücum  presiyle top kapma  ve ofansa  hızlı geçme  kurgusu  Fenerbahçe’nin 3.  Bölgesi ve 2.  Bölgesi arasındaki takım boyunu kısaltıyor. Bu tarz oyun  sonucunda rakibin  kaptığı her top Fenerbahçe’de en az  5-6 oyuncuyu  geri dönüşü zor olan  pozisyonlarda yakalanmasına  oyundan  düşmesine neden  oluyor.

·      Fenerbahçe’nin futbol tarihinde hiç olmamış kadar  hücum pres yapmayı gerektiren  bu oyun anlayışı teknik kapasiteleri yüksek oyunculara bile  pres yaptırsa da ofans çıkışlı  kaptırılan her top ilk  anda tekrar kazanılmazsa Fenerbahçe  kalesine  gol pozisyonu oluyor.

 

  1. Mourinho’ya Eleştirilmez Değil;
  1. Mourinho Gibi Fenerbahçe Yönetimi de “mış gibi!”

5. Söz Sonunda Görünenler

Galatasaray’ın  lider geldiği i Kadıköy’den yine lider olarak döndü. Galatasaray’ın  kazanımları salt 3 puan değildi.  Derbiyi kazanan  Galatasaray Fenerbahçe’nin 32  maçlık Süper Ligde yenilmezliğine  de son verdi.  Galatasaray bu derbi  galibiyetiyle, psikolojik üstünlüğü Kadıköy’de pekiştirdi.  Bundan sonraki Kadıköy  derbilerine  Galatasaray   daha  özgüvenle  gelip  maça  çıkacak.

Türkiye’de  21.09.2024’de Kadıköy’de ilk derbisine  çıkan Mourinho kaybederken;  son iki yılın Süper Lig Şampiyonu Okan Buruk  ise bu sezonda  6. Galibiyetine ulaştı.

Bu sezonun ilk derbisi Kadıköy’de seyri yüksek, pozisyonu çok gerginliği yok denecek kadar az, genelde Hakem Karaoğlan’ın az konuşulduğu bir derbi geride kaldı. .

 

Kaynak

Fenerbahçe-Galatasaray Süper Lig  6. Hafta  Maçı. 21.09.2024. İstanbul; Kadııköy. 1-3

İletişim ve Erişim

Dr.  Öğr. Üyesi, G.Ü. Gazi Eğitim Fakültesi, EBB Öğr. Üyesi.

e-posta         : mkara@gazi.edu.tr  

ORCID          : https://orcid.org/0000-0003-3488-1021

Web         (1): w3.gazi.edu.tr/~mkara 

Web         (2): https://avesis.gazi.edu.tr/mkara

Spor:            :www.yurtspor.com. yazarlar

Eğitim-Sosyoloji Güncel : www.mektepligazete.köşe yazıları

Bilim-Araştırma: www.mektepligazete.bülten

Facebook  (1): Kirizma
Facebook  (2): Mustafa Karaağaçlı
Twitter         : M_Karaagacli_
İnstagram    : mustafakaraagacli1

Blog             :mustafakaragacli.blogspot.com