17 Eylül 2024 Salı
ads
DOLAR 34.11 ₺
EURO 37.93 ₺
STERLIN 44.91 ₺
G.ALTIN 2,815.39 ₺
BTC 57,855.71 $
ETH 2,274.33 $
BİST 9,758.14

Mustafa Karaağaçlı

Mustafa Karaağaçlı

A Milliler 9 Eylül Tarihsel Zaferini Güncel Galibiyetle Taçlandırdı!

Yayınlama: 10 Eylül 2024 Salı 08:40 Okunma: 633

1.İki  Ay Önceki  A Milli  Takım Bu  Kadar Şahane Değildi!

2  ay önce A Milli Takım, EURO 2024 son 16 turunda Avusturya’yı saf dışı bırakarak   son 8  takım  arasına kalmış,  yarı  finale  çıkma umut ve beklentisi Hollanda engeline takılmıştı.  Oysa Hollanda maçında iyi oynayan  taraf A Milliler  olmuştu.

Son  iki maçlık  Galler  ve İzlanda   maçlarının   performansı  bir  kez daha  şunu gösterdi; süreklilik bu oyunun  önce asgari vasatı sonra  yüksek kalitesi için “olmazsa olmazı.”

2.Galler Maçı, Hazırlık  Maçı Havasındaydı(!)

A Milliler  resmi maç  olmasına rağmen üç gün önce deplasmanda  oynadığı Galler maçına  sanki  hazırlık  maçı havasında  çıkmıştı.

Bu hava A Millere  hem oyun hem de skor üstünlüğü  getirmedi.

3.A Milliler  Bireysel  Olarak İyi; Takım  Olarak İnişli Çıkışlı!

A Milliler bireysel  olarak iyi formasyona sahip; ancak  takım olarak anılan kaliteyi yansıtamıyor. Bunun temel nedenleri arasında takımlarında yeterli süre bulamamaları geliyor. Bu durum sanatkar  futbolcuların  inişli  çıkışlı performans  göstermelerine  neden oluyor.

Resmi maç  olmasına rağmen üç gün önce deplasmanda  oynadığı Galler maçına  sanki  hazırlık  maçı havasında  çıkmıştı.

Galler’in her istatistikteki  maç   sayıları da bu  yargıyı somutlandırıyor.

Topla  oynamada  %67’ye %37 , kornerlerde 4’e 3, ceza sahası  içinde  topla buluşmada  26’ya 11, isabetli  ortalarda da 8’e  3 Galler  üstünlüğü vardı.

Gol  beklentisi de Galler’in  lehine  2.39  iken; A Milli Takımın sadece 0.69 da kalması  da  ofansif olarak  yetersizliğin  başka bir  kalemi oldu.

Galler karşısında Sol kanat yeri olmamasına karşın Mert  mücadelesiyle dikkat çekerken,  A Mili takımın   santraforsuz oyunu takımın  ofans  yönündeki eksikliğin görünen  fotoğrafıydı.

Galatasaray da İcardi  ve Batshuayi  varken santrafor  oynayamayacak  olan Barış’ın  Fizik  gücü yüksek Galler karşısında bu görevi yapmakta zorlandı.

4.İzlanda  Maçı İstek, Oyun  Gücü ve Skor  Vardı

 A Milli  Takım müthiş bir taraftar  desteğiyle İzlanda maçına  istekli  başladı. Maç boyunca  mücadele  gücünü yansıttı.

Maça golle  başlaması  da   takımın oyun  gücüne ivme  kazandırdı.

A Milli  Takımda 16  oyuncu süre  aldı. Maçın  açık ara  en iyisi Kerem Aktürkoğlu’ydu.

Maçta dikkat çeken diğer  isimler;  kendine özgü   defans arkasına ve arasına attığı paslarla  Arda  Güler,  Şok  ve sürekli  preslerle top  kapmada fark gösteren  İsmail Yüksek  ve Sağ  kanattan ters  sol ayağıyla diyagonal toplar atan İrfan Can Kahveci    oyuna  güç,  renk  ve  tabela  katkısı getirdiler.

Kalede  Mert  belirgin bir  hata yapmadı.  Grupta  üç golü de kornerden  bulan  İzlanda’dan yine bir korner golünü kalemizde  görmemiz Önce  Mert’e  sonra takım savunmasına yazdı.

Defans  bloğunda Sağ kanat  yerinde oynayınca Mert  Müldür daha iyi  takıma katkı  verdi.

Sol kanatta  Eren  hem  pozisyon, hem  ilk müdahalelerde oyundan hiç düşmedi.

Eren, Trabzonspor’da klasikleşen, “Ferdi Kadıoğlu  olsaydı’” dedirtmeyecek bir  oyun gücüyle 1.  ve 2. bölge geçişleriyle  de  sol kanatta  Kerem  ile  uyum içinde maç  çıkardı.

Abdulkerim ve Merih  fizik gücü  en  önemli  takım artısı  olan İzlanda karşısında  hiç  geri vites yapmayarak, takımın defans bloğunda sağlam ve özgüvenli durdular.

A  Milli takım orta sahada İsmail, Hakan ve Arda ile  futbol adına  oyunun defans  ve ofans yönünder iyi  işler yaptılar.

Forvet  olarak Umut Nayır gayretli ve rakibin sertliğinden yılmayan görüntüdeydi.  Umut fizik gücünü ve pozisyon bilgisini artırmasıyla İzlanda maçında 6 pastan değerlendiremediği pozisyonları daha  net  vuruşlara  dönüştürecek formasyonda  göründü.

5.Maç Sonunda Galibiyetle Gelen  Tarihsel  ve Güncel  Anlamlı İletişimler

Bu  grupta  bu oyunla Galler  dahil, İzlanda ve Karadağ  A Milli  Takıma rakip  olacak  gibi gözükmüyor.  Türkiye futbol coğrafyası Türkiye’nin de B Liginden bir an önce  yukarı Lige  çıkmasını  bekliyor.

Yeterki; A Milli Takım  mücadele  etsin, fizik kalitesini düşürmesin ve temaslı oyundan kaçmasın.

Çünkü; Galler  ve İzlanda   maçlarının verebileceği  en temel  ders ve kazanım; “A Milli  Takımın mücadele ettiği ve edebildiği  her  maçı lehine çevirecek kaliteye sahip olduğudur”.

A Milli  Takımda İzmir’in kurtuluş günü olan 9  Eylül günü gelen bu 3 puanlı, 3 gollü  galibiyet  anlamlıydı.

Her zaman  gönülden minnetle, şükranla  rahmetle  andığımız, 102  yıl önce Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve arkadaşlarının 9 Eylül günü Kurtuluş Savaşını  kazanarak Ulusal Bağımsızlığımızı ilan ettiği günde,  A  Milli Takım  aldığı bu galibiyetle Türkiye Cumhuriyet’inin tarihsel gününün  anlamına güncel sportif bir başarı katmış oldu.

Bu  başarıyı da müthiş İzmir Halkı coşkuyla ve hakkıyla kutladı.

Maç  sonu  Arda  ve Kerem’in  açıklamaları  yaşlarından daha olgun, duygusal, içten ama  bilgi vericiydi.

Benfica markasını taşıyacak olması  Kerem’i rahatlatmış  ve  özgüvenini yerine  getirmiş  göründü.

6.Bitirirken;   Montella  İnadından Vazgeçti; Ama!..

A Milli Takımın  sorumlusu  Montella,  son yılların  en  beceriksiz ve  bundan önceki TFF’nin en olumlu  kararı  olarak iyi bir seçim olarak bu satırlarda  sıkça dillendirildi. Montella İzlanda  maçında Umut Nayır  ile  başlayarak  santraforsuz oynama inadından vazgeçmiş göründü.

Ama, Montella, maç  sonu santrafor  temalı  soruları tepkiyle karşılarken cevapları Kerem’in  3 golü üzerinden açıklamayı tercih etti.  Oysa, Montella hepimizin gördüğü  oyun planını santraforlu ya da santraforsuz  olarak  anlatsa   bu oyunun bilgi  yönünü  de  kullanmış  ve  genç hocalara da  bir veri katmış  olurdu.

Kaynak

Galler-Türkiye  maçı 0-0. Galler. Almanya. 06.09.2024

Türkiye-İzlanda 3-1 İzmir: Türkiye. 09.09.2024.

 

İletişim ve Erişim

Dr.  Öğr. Üyesi, G.Ü. Gazi Eğitim Fakültesi, EBB Öğr. Üyesi.

e-posta         : mkara@gazi.edu.tr  

ORCID          : https://orcid.org/0000-0003-3488-1021

Web         (1): w3.gazi.edu.tr/~mkara 

Web         (2): https://avesis.gazi.edu.tr/mkara

Spor:            :www.yurtspor.com. yazarlar

Eğitim-Sosyoloji Güncel : www.mektepligazete.köşe yazıları

Bilim-Araştırma: www.mektepligazete.bülten

Facebook  (1): Kirizma
Facebook  (2): Mustafa Karaağaçlı
Twitter         : M_Karaagacli_
İnstagram    : mustafakaraagacli1

Blog             :mustafakaragacli.blogspot.com

Tercüme