5 Ekim 2024 Cumartesi
DOLAR 34.25 ₺
EURO 37.64 ₺
STERLIN 45.08 ₺
G.ALTIN 2,920.13 ₺
BTC 61,961.01 $
ETH 2,414.25 $
BİST 9,109.34

Cengiz Demirel

Cengiz Demirel

Çeyrek finalde korkak futbol

Yayınlama: 7 Temmuz 2024 Pazar 00:31 Okunma: 2851

Avusturya maçında 5 li savunma hattı ile maçı kazandığını zanneden Montella, Hollanda maçına da aynı sistem, aynı zihniyetle çıktı.

5 li savunmanın önünde orta sahada Salih Özcan ve Hakan Çalhanoğlu, ileride ise Kenan, Barış ve Arda üçlüsü ile hücuma çıkmaya düşünen bir yapıda sahaya takım çıkarmıştı. Hücumda 5-2-3 formatı ile oynarken, savunmada 5-4-1 formatı ile rakibe hücum yaptırmamaya çalıştık.

 Ama bu zihniyet, önce rakibi durdurayım,  sonrada hızlı hücumla rakibin kalesinde pozisyon buluyum düşüncesiydi. İlk yarıda 20. Dakikaya kadar Hollanda topa sahip olma oranında bizim milli takıma göre istatistikleri çoğaltırken, biz hala savunmada açık vermeme derdindeydik. Savunmaya o kadar konsantre olmuştuk ki, hızlı hücumda forvet oyuncularımıza Ferdi den başka destek verebilen oyuncu yoktu, zaman zaman Mert hücuma destek olmaya çalıştı, o da fazla etkili olamadı.

İlk yarının ilk bölümleri bizim savunma yapma isteği, Hollanda’nın ise hücum yapma isteği ile geçti. Yalnız Hollanda hücumda istediği opsiyonları bir türlü bulamadı. Çünkü Milli Takımımız savunmada çok kalabalıktı ve hata yapmıyordu, boşluk vermiyordu.

Sonrasında Hollanda tempoyu düşürünce, Milli Takımımız savunmada sıkıntı yaşamadı. Aksine Hollanda’nın öndeki baskısının azalması sunucunda daha iyi top tutarak ve pas opsiyonlarını iyi kullanarak, hücuma daha iyi çıkmaya başladı.

Ama hücumda pozisyon yaratmada etkisizdik ve duran toplarla pozisyon bulmaya çalışıyorduk. Bunun meyvesini de bir duran top sonrasında dönen topu kazanarak aldık. Devamında Arda’nın nefis ortasına Samet arka direkte finali yaparak Milli takımımızı 1-0 öne geçirdi ve ilk yarıyı bu golle önde kapattık.

İkinci yarıya Hollanda milli takımı, Santrafor Weghorst’u alarak oyuna başladı. Kenardan gelen ortalarla tehlike yaratmaya çalıştı Hollanda Milli takımı. Bizim Milli takımımızda ise değişiklik yoktu ve defansta daha çok geriye çekilerek savunma yapmaya çalıştık.

Hollanda rahat bir şekilde hücuma çıkarken, kalabalık savunmamız arasında etkisiz kaldı. Millilerimiz ise geride savunmayı kalabalık tutmak isterken hücuma çıkamadı.

Hollanda her geçen dakikada baskıyı arttırırken, Milli Takımımız savunmadan hücuma geçmeyi bir türlü yapamadı. 70. Dakikada gelen bir korner atışı sonrası, dönen topta Hollanda tekrardan orta yaptı ve bu sefer de paylaşımda sıkıntı yaşadık sonucunda golü yedik.

Sonrasında 76. Dakikada yediğimiz 2 golle maçı mağlubiyetle bitirdik ve turnuvadan çeyrek final başarısı ile ayrıldık.

Şimdi burada önemli olan, çeyrek finale çıkıyorsun ve kadronda ofansif anlamda iyi oyuncuların olmasına rağmen korkak bir futbolla sahada mücadele etmeye çalışıyorsun.

Yenileceksen son 10 dakikada oynadığın futbol ile yenil.

Yenileceksen sahaya doğru takım ile çıkarak yenil.

Yenileceksen baskı altında oynayarak değil, kendi oyununu oynayarak yenil.

Her şeye rağmen Milli takımımıza, genç oyuncularımıza emekleri için teşekkürler. Bu turnuvada oyuncu grubu büyük iş çıkardı…

Tercüme