8 Eylül 2024 Pazar
ads
DOLAR 33.98 ₺
EURO 37.73 ₺
STERLIN 44.73 ₺
G.ALTIN 2,725.36 ₺
BTC 53,922.92 $
ETH 2,225.53 $
BİST 9,771.16

Mustafa Karaağaçlı

Mustafa Karaağaçlı

EURO 2024’ün Şampiyonu; Ezber Bozmayan Herkesin Favorisi İspanya

Yayınlama: 15 Temmuz 2024 Pazartesi 10:07 Okunma: 801

EURO  2024 Finalinde  İspanya  ve İngiltere

İspanya  organizasyonuyla EURO 2024 Şampiyonada B Grubu'nda İtalya, Hırvatistan ve Arnavutluk ile oynadığı, grubu 9 puanla lider tamamlarken, son 16 turunda Gürcistan'ı 4-1, çeyrek finalde ev sahibi Almanya'yı 2-1 ve yarı finalde de Fransa'yı 2-1'lik skorla yenerek finale yükseldi.

C Grubu'nda Danimarka, Slovenya ve Sırbistan ile oynayan İngiltere ise 1 galibiyet, 2 beraberlik sonucunda aldığı  5 puanla lider olarak bir üst tura çıkarken,  son 16 turunda Slovakya'yı 2-1 ile çeyrek finalde de İsviçre’yi penaltılarla  yarı finalde de Hollanda'yı  2-1 mağlup ederek finale  geldi.

İki  Benzemez Takım

İspanya daha  baskın  olarak  topa  sahip olup, Nico Williams  ve Lamine Yamal  ile  kanatları  iyi  kullanan  takım  görüntüsü  verirken  İngiltere ise kendisine  finale taşıyan  kontrollü  oyunuyla önce  defans sonra ofans organizasyonlarıyla  sonuca gitmeyi planladı.

İspanya ilk 10 dakika 3. bölgede  daha  çok görülürken; İngiltere takım halinde yaptığı alan  savunmasıyla İspanya’ya geniş alan bırakmadı.

İlk  10  dakikadan sonra  İspanya  yarı alanında  top  çevirdi  Shaw  ve Foden  ile sol kanat  bindirmeleriyle İspanya   ceza  sahasında görülmeye başladı.

EURO  2024 Finalinde  karşılaşan İspanya   ve İngiltere  takım  formasyonları  ve oyun  planlarıyla birbirine benzemez futbol formasyonuna sahipler.

Finalin  İlk Yarısı Pozisyonsuz Ama  Sert Eşleşmelere Sahne  Oldu

Finalin ilk  devresinde  her iki  takımda birbirini kontrol eden  oyunu tercih edince  gol pozisyonuna giremediler.

Her iki  takımda oyun  içinde   sert  eşleşmeler oyuna damga vurdu.

Guehi-Rodri ve Shaw-Williams  ile  Kobbie-Yamal  anılan  eşleşmelerin en dikkat  çekenleriydi.

İkinci  Devre  İspanya,  İspanya  Gibi  Oynadı

İspanya Nico Williams  ve Lamine Yamal gibi futbol tarihlerinin  en  hızlı iki kanat  oyuncusuna  sahip  olmasının  karşılığını ikinci yarının hemen  başında  Lamine Yamal’ın  asistiyle   Nico Williams’ın    golüyle   aldı.

İkinci devre   EURO 2024’ün  öncesinde  ve sırasında Şampiyonluğun en kuvvetli adayı    gösterilmesini    finalin  ikinci yarısında  boşa  çıkarmadı.

İspanya   her  hattı ile oyunu  istediği gibi  yönlendirdi. 

İlk devre  İngiltere’nin  yaptığı  alan  savunmasını   iyi uygularken  İngiltere’ye   boş alan vermedi.

Boş alan  bulmada  zorlanan İngiltere  pozisyona  giremezken  Jude Bellingham’ın  ceza sahası yayınının üzerinden dönerek vurduğu şut dışında  etkili olamadı.

Maçın   73. dakikasında Herry  Kaine’nin yerine  oyuna giren Cole Palmer Saka’nın  sağ kanat bindirmesini  asiste   çevirip   ip  gibi  vuruşuyla tabelayı  eşitledi.

Maçın son bölümünde   şampiyonada  oynadığı  tüm maçları 90  dakikalar  içinde  tamamlayan  İspanya  finali de uzatmalar götürmek istemediğini gösterdi.

Karşılaşmanın 86. dakikasında İspanya'dan Oyarzabal skoru 2-1'i getiren golü kaydetti ve ülkesinin Avrupa şampiyonu olmasını sağladı.

Finalin  En   Çokları

  • İspanya’da Lamine Yamal şampiyona   3  gole  yaptığı  asistle   asist  kıralı olurken; en genç futbolcu  ödülünü  de  almış oldu.
  • Herry Kaine  Şampiyona’yı üç  golle  tamamlarken;  kariyerinde hiç kupası olmayan  takım  kaptanı oldu.
  • Şut sayısında İspanya 11, İngiltere  5  şutla istatistiklere 
  • İspanya’da Rodri şampiyonanın en iyi orta  saha  oyuncusu olarak gösterildi.
  • İspanya Milli Takımı Teknik Direktörü Luis de la Fuente, İspanya adına alt yaş kategorilerinde kazandığı şampiyonluklardan sonra 2024 Avrupa Futbol Şampiyonasını da  7 maçlık  galibiyet serisiyle   kazanmış 
  • İngiltere Milli Takımı Teknik Direktörü Gareth Southgate’in   ise İngiltere  adına finale  kadar  yenilmeden geldiği  ve   etkili reaksiyonlar veren dirençli bir takım oluşturduğu gözlendi.

Finalin  Sonunda İspanya Ezber Bozmadı; İngiltere Yine Kayıp!

İspanya ile İngiltere bugüne kadar  final  dahil 28 kez rakip olurken;  İngiltere 13 İspanya 11 kez kazandı, 4 maç ise berabere sona erdi.

Finalin  sonunda dramatik  bir sonla  58 yıldır Kupa kazanamayan İngiltere  olurken; İspanya  üst üste  4  Avrupa  şampiyonluğu kazanan  ilk takım ünvanını elde  etti.

İspanya iyi futboluyla, az  pozisyon  veren  yapısıyla,  en  çok gol atan  takım   görüntüsüyle, güçlü  oyunuyla EURO 2024’ü hak ettiğini kanıtladı.

Kaynak

İspanya-İngiltere  EURO 2024 Final Maçı. (2-1). Berlin: Almanya. 14.07.2024.

İletişim ve Erişim

Dr.  Öğr. Üyesi, G.Ü. Gazi Eğitim Fakültesi, EBB Öğr. Üyesi.

e-posta         : mkara@gazi.edu.tr  

ORCID          : https://orcid.org/0000-0003-3488-1021

Web         (1): w3.gazi.edu.tr/~mkara 

Web         (2): https://avesis.gazi.edu.tr/mkara

Web         (3): www.yurtspor.com

Web         (4): www.mektepligazete.tebeşir

Web         (5): www.mektepligazete.bülten

Facebook  (1): Kirizma
Facebook  (2): Mustafa Karaağaçlı
Twitter         : M_Karaagacli_
İnstagram    : mustafakaraagacli1

Blog             :Kirizma.blogspot.com

Tercüme