4 Temmuz 2024 Perşembe
ads
DOLAR 32.56 ₺
EURO 35.35 ₺
STERLIN 41.76 ₺
G.ALTIN 2,466.65 ₺
BTC 60,193.44 $
ETH 3,282.69 $
BİST 10,872.56

Mustafa Karaağaçlı

Mustafa Karaağaçlı

Futboldan Fazlası ve Ötesi!..

Yayınlama: 2 Temmuz 2024 Salı 20:14 Okunma: 329

EURO  2024’de  Parlayanlar

Bugünlerde Almanya'da düzenlenen Avrupa Şampiyonasında  takımlar son 16'ları oynuyor. Türkiye'nin de aralarında bulunduğu kalan takımlar çeyrek final bileti almak için mücadele ediyor.

Avusturya ile eşleşen Milli Takım şampiyonada adından bahsettirmeyi  sürdürüyor.

EURO  2024’de ilk  16^ya  kalan  takımların belirlenmesinin ardından takımların çeyrek  final   yolculukları da  devam ediyor. Bu  süreçte her  şampiyona da  her turnuvanın  özel  bağlamı içinde  öne çıkan takımlar    ve    futbolcular oluyor.

Takımlardan, grup maçlarında Türkiye’ye ardından Çeyrek final yolunda İspanya’ya  farklı   kaybetmesine  rağmen, Gürcistan hareketli  ve hemen her  takımı   rahatsız edici  futboluyla  hafızalarda kaldı.

Avusturya grup lideri  olarak tamamladığı maçlarının   ardından Türkiye  ile  çeyrek final  için karşılaşacak  olması hem  oyun  hem skor üretmesiyle EURO 2024’de  haklı  bir beğeni aldı.

Almanya, zaten gelenekselleşen etiketleri olan “biz turnuvaların takımıyız”  unvanını EURO 2024’de  de gösterdi.  Almanya, önce savunmada  sağlam dururlarken;   sonra  hücumda gereken  zengin oyunları  istediğini  maceraya  girmeden alan  takım  görüntüsü verdi.

İngiltere, kadro formasyonu olarak iyi  ancak  saha yönetimi olarak tartışılan  oyunlar  ve sonuçlar  alan  takım olarak yıllardır  “bir  kupaya hasret!”  mahalle  baskısını fazlasıyla  hissetti  ve taraftarlarına yaşattı.

İspanya,  futbolun  savunma  duvarı aşılması   zor Takımı  İtalya’yı  Çeyrek   final yolunu göstermeden evine gönderdi.

İspanya  Milli Takımında Özel  Hikayeli Nico Williams  ve  Lamine Yamal

İspanya’nın İtalya’ya karşı galibiyetinde önemli iki etken olan Nico Williams ve Lamine Yamal  için dış  basın ardından ülkenin en büyük spor gazetesi olan Marca   Nico Williams ve Lamine Yamal  için; "İki Ferrari İtalya'ya karşı” yani; 1”Dos Ferraris contra Italia" başlığını  atarken  olayın  hem  sportif hem de sosyolojik  yönüne dikkat çekti.

Anılan isimlerden Nico Williams  daha ilk   grup maçlarında İspanya'da  hareketli, sprinter, ok gibi fırlayan deparlarına topla  etkili  oynamasını da  ekleyince takımda ilk  göze  çarpan  oyuncu  oldu.

Nico Williams ve  Lamine Yamal hem yaş hem oyun  formasyonlarıyla dikkat çekerken; İtalyan savunmasının başına bela  oldular.

Oynayanlar bilir, yaş olarak  isim olarak  çaylak  ama;  “ pır-pır  oyuncular”  rakibi  en  çok  fizik  ve  psikolojik olarak  rahatsız ederler.

Süper  ligde Fenerbahçe’de  Orta Saha mevkinde forma giyen Sebastian Szymanski de bu  çaylak  futbolculardan  ilk  akla  gelen  isimlerdendir.

Futboldan da  Öte   Irkçılığa ve İnsan Kaçakçılığını Önlemeye Karşı  Duruş

Şu  gezegende   mülteci  ve  göçmen  konusu her  insanın   duyarlılıkla yaklaşması gereken  bir   olgudur.

Memkette düzensiz göç diye  “masumlaştırılmaya” çalışılan  mülteciler konusu salt, göç ile  fizik-mekan  değişimiyle,  coğrafya terkiyle  açıklanabilecek   bir  konu  değildir.

Mülteciler  konusu başta  siyasi politikler  olmak  üzere  sosyo,  ekonomik, kültürel,  eğitsel  özellikler, sorunlar  ve çözümler gerektirmektedir (Karaağaçlı, 2024).

Athletic Bilbao’da birlikte oynayan Williams kardeşler, İspanya'da son  aylarda  ırkçılığa ve ayrımcılığa karşı mücadele  vermeleriyle de  de dikkat çekerken,  bu  konuda  ırkçılığa karşı verdikleri anti-sosyal medya  tepkileri İspanya Futbol Federasyonu tarafından da  destek görmüştü.

Futbolun sunduğu göz önünde olma  ve  mesaj verme  olanaklarının  farkında olan ve her fırsatta ırkçılığa karşı mücadele eden Williams kardeşlerinin hikayesi ise insan kaçakçılığını, umuda göçü, ve sevgiyi içeriyor.

Zorlular içinde geçen  yaşam  mücadelesinde   futbolun ötesinde ırkçılığa  ve insan kaçakçılığına  karşı  mücadelenin son  güncel örneği  olan Nico Williams,  'yaptığımız her şey ailemiz için” derken de ailesiyle Gana’dan göç ederken,  Williamsın babasının   Sahra  Çöl’ünde  ayaklarının kızgın kumlardan dolayı  yanması ise  olayın en traji-travmatik yönünü oluşturuyordu.

Söz Sonunda Irkçılık  ve  İnsan Kaçakçılığına Sıfır Hoşgörü Gösterilmelidir!

İspanya Milli Takımında birlikte   oynayan, 21 yaşındaki Nico Williams ile 17 yaşındaki Lamine Yamal’ın bir gol sevincine hazırlanırken çekilen görüntüleri internette en  çok  izlenen  videolar arasına girerken; bu satırlarda da  Onlar  vesilesiyle ırkçılık,  göçmenlik ve  insan kaçakçılığı konuları  yer bulmuş oldu.

Sözün sonunda; mültecilere ırksal  ve dinsel  bakışla yaklaşılmadan, örf, adet, gelenek ve  yaşam tarzları olarak eğilim  gösterildiğinde;   olaya  daha insani yaklaşılmış ırkçılık ve insan kaçakçılığını  önleme konusuna ise  sıfır hoşgörüyle  bakılmış olur.

Kaynaklar

Karaağaçlı, M. (2024). Türkiye Depo Değildir! www.mektepligazete. Köşe Yazıları. 23 06 2024.

Resmî Gazete, (2013). Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu. Kanun No:6458. Resmi Gazete No:28615.

İspanya-İtalya EURO 2024  Çeyrek  Finale Yükselme Maçı.

İletişim ve Erişim

Dr.  Öğr. Üyesi, G.Ü. Gazi Eğitim Fakültesi, EBB Öğr. Üyesi.

e-posta         : mkara@gazi.edu.tr  

ORCID          : https://orcid.org/0000-0003-3488-1021

Web         (1): w3.gazi.edu.tr/~mkara 

Web         (2): https://avesis.gazi.edu.tr/mkara

Web         (3): www.yurtspor.com

Web         (4): www.mektepligazete.tebeşir

Web         (5): www.mektepligazete.bülten

Facebook  (1): Kirizma
Facebook  (2): Mustafa Karaağaçlı
Twitter         : M_Karaagacli_
İnstagram    : mustafakaraagacli1

Blog             :Kirizma.blogspot.com

Tercüme