16 Eylül 2024 Pazartesi
ads
DOLAR 33.99 ₺
EURO 37.85 ₺
STERLIN 44.96 ₺
G.ALTIN 2,821.25 ₺
BTC 58,626.60 $
ETH 2,287.49 $
BİST 0.00

Mustafa Karaağaçlı

Mustafa Karaağaçlı

Rize’de Hakem Doman 5-0 Yeter, Hadi Bitirelim Dedi(!)

Yayınlama: 26 Ağustos 2024 Pazartesi 08:25 Okunma: 415

1.Her Oyun Gibi Futbol da Kurallarıyla Değer Kazanır

Her oyun kurallarıyla oyun  niteliği kazanır. Futbol  da kendine özgü  kurallarının uygulanmasıyla heyecan  yaşatıyor.

Hakem  Doman Rize’de oyunun temel kurallarını uygulayamadı.

İlk yarıda 18 içinde  önce Osterwolde’nin  serbest  güreş bel indirmesiyle sonra da Fred’in  ayağına  basılmasıyla  hak ettikleri  penaltıları  önce VAR Odası hakemleri sonra da hakem Tugut Doman  görmezden geldi.

Nesnel  olan her futbol izleyeni, oynayanı  ve hükmedeni  anılan iki  pozisyona açık-net penaltı der.

Bu  yargı, başka  pozisyonlarla kıyas  yapılmadan  o anki aksiyonlara dayalı   varılan bir sonuçtur.

İlk yarı  normal koşullarda 3-0  Fenerbahçe  tarafına yazacak  bir tabelaya  Rizespor ve İlhan Palut Hoca  değil;  Hakem Domanlı  ket  vurdu.

2.Hakem Doman’dan 1 dakika ilaveli  Maç Uzatma Tuhaflığı  ve Empati-siz-liği

Sonuç  5-0  diye  maçın sadece 1  dakika uzatılması da  hakem  Domanlı adına  tuhaf bir  karardı.

Sonuç ne  olursa olsun hakem  kuralları işletmekle  görevlidir.

Hakem görevi  karşısında  aldığı  ücretini  hak etmeli,   maç  sonunda duşunu alıp, gönül rahatlığıyla  uçağına binip mekanına gidebilmelidir.

Sezon  sonunda  zirve  yarışında  ya da  kümede kalmada  mücadelesinde  gol averajı  hatta   ikili  averaj  olabilir. Bu  bulgu bile   maçı  yöneten  hakem Domanlı’nın oyuna giren çıkan toplam  5 oyuncu  olmasına rağmen  oyunu sadece 1 dakika  uzatması  tuhaf ve empati yoksunluğuydu.

3.Fred’li ve  Fred’siz  Hal

Fenerbahçe  geçen sezonki  İsmail Kartal  Döneminden bu yana aynı şarkıyı söylüyor; şarkının öznesi  ise “Fred”. Çünkü   Süper  Ligde  her takım için test  maçı  niteliğinde  olan  ve  eli  yüzü  düzgün  takımlarından  Rizespor karşısında Fenerbahçe Fred’li halini gösterdi.

Fenerbahçe Rize’de  ilk yarıda  Fred  başta  olmak üzere, İsmail ve  Szymanski  ile oyunu  tuttu.

Fred’in  oyunda savunmadan-hücuma,  ofanstan-defansa  geçişlerde iyi,  bir orta saha  oyuncusu olarak  3 gol atması ise  çok iyi  performanstı.

Yeni futbol  orta saha üstünlüğü  istiyor. Fenerbahçe Rizespor karşısında orta sahada  her iki  yarıda da  üstündü.  Toplar  orta sahada  tutuldu atakları  orta sahadan başlatıldı.

Ancak ilk yarıdaki  orta saha  üstünlüğüne  Dzeko  ve Tadiç  ayak uydurmada  geride  kalırken, Maximin ise çok deparlı ve rakibi sinirlendiren adam eksiltmeli  ataklarını  asiste  ve olgun ortalara  dönüştüremedi. Ancak   ikinci yarı Maximin sol kanattaki rolünü  hatırlayınca  asistiyle ve etkili ortalarıyla  takım oyununa katkı verdi.

Fenerbahçe’de Fred’in üç golü olmasa İsmail açık ara  maçın  “en iyi performasına sahip isimdi”.  Top kapma, ani presle  topu  kazanma, kazanamadığı toplarda  rakibin ofans çıkışlarını bozarak engelleme, ikili  mücadele kazanma ve temaslı  oyunda geri adım atmayan  özellikleriyle İsmail soyadı  gibi  hep “Yüksek”ti.

4.İlhan Palut Dağınık,  Mourinho Kendi Ayarında

İlhan Palut, Süper  ligin inandığını sahaya ve oyuna yansıtan oyunun bilgi yönünü kullanan  teknik adamdır.

İlhan Palut  takımları,  Hatay  ve Konya örneklerinde olduğu gibi,  hatlar arası  kompakt  oyunu tercih eden, bu yapısıyla  güvenli savunma  ve sabırla organize  olarak 3. bölgeye çıkma taktik planı uygulamasına  karşın; Fenerbahçe  karşısında bu formasyonların  hiç biri sahada görülmedi.

Rizespor’da  5 golü kalesinde gören kaleci Gökhan Rizespor’un savunma  planı ve alan ve adam parselizasyonunda  hataları yapan takımla birlikte o golleri  yedi.

Rizespor taraftarının, teknik ve idari yönetimin sadece kaleci Gökhan’a  yüklenmesi sorunu çözmede  yanlış teşhis ve özneye işaret edeceğinden, gerçek  takım planını ve idmanını  geliştirmekten uzaklaştırır.

Mourinho  da  maç  öncesi  Rizespor  gözlemleriyle Rizespor’u farklı ve sağlam oyun kurgusuna  övgü  göndermiş,  ancak maç  sonunda  5-0 2lık skorun açıklığını Rizespor’u  biz zor duruma düşürdük” şeklinde  açıkladı.

Sanki bundan sonraki  maçlarda  da Fenerbahçe’de savunma orta sahada başlayıp 3. Bölgeye geçişlerle Mourinho’nun  kendi klasik planı  izlenecek…

5.Söz  Sonunda Fenerbahçe, Hakem  ve MHK

Fenerbahçe  Rize’ye  dersini  iyi  çalışarak gelmiş  göründü.  Fenerbahçe futbolun basitlerini doğru  sahaya yansıttı.

 “Hakemlik, şu Gezegende Kararları Mahkemeye Gitmeyen Tek Meslektir. Hakem  Doman’a bu ilke  hatırlatılmalı ve   oyunu kurallarına  göre yönetmesi  için eğitim, okuma, uygulama etkinlikleri yapması söylenmelidir. Çünkü her işgören bireysel mesleki gelişiminin  yollarının  anılan bu işlerden ve aşlardan geçtiğini bilmelidir.

Bir de  hakem Doman sonuca, gol sayısına,  gönlüne  ve keyfine göre değil; içsel vicdanıyla  dış düdüğünü  eş zamanlı kullanması konusunda Süper Ligin daha  3. haftasında zaman  geçmeden MHK tarafından uygun dille  uyarılmasında gelecek maçları için yarar bulunmaktadır.

Kaynak

Rizespor-Fenerbahçe Süper Lig  3. Hafta Maçı. Rize; 25.08.2024. (0-5).

İletişim ve Erişim

Dr.  Öğr. Üyesi, G.Ü. Gazi Eğitim Fakültesi, EBB Öğr. Üyesi.

e-posta         : mkara@gazi.edu.tr  

ORCID          : https://orcid.org/0000-0003-3488-1021

Web         (1): w3.gazi.edu.tr/~mkara 

Web         (2): https://avesis.gazi.edu.tr/mkara

Web         (3): www.yurtspor.com

Web         (4): www.mektepligazete.tebeşir

Web         (5): www.mektepligazete.bülten

Facebook  (1): Kirizma
Facebook  (2): Mustafa Karaağaçlı
Twitter         : M_Karaagacli_
İnstagram    : mustafakaraagacli1

Blog             :mustafakaragacli.blogspot.com

Tercüme