Kürtaj İstanbul ve terapi İstanbul gibi farklı ihtiyaçlara yönelik olarak yapılan aramaların sayısında önemli bir artış vardır. Çünkü günümüzde bireyler hemen her ihtiyaçları gibi sağlık konusundaki ihtiyaçlarını karşılamak için de internetten faydalanmaktadır. Bu ihtiyacı kaliteli bir hizmet anlayışı ile gidermek amacıyla kurulan Medyland online bir randevu platformudur. Medyland üzerinden istediğiniz alanlarda hizmet veren ve bölgenize yakın bir lokasyonda yer alan doktorlara ulaşabilir ve randevu alım işlemini gerçekleştirebilirsiniz.
Sayfa: https://www.medyland.com/kurtaj/istanbul
Bireylerin yaşamlarında memnun olmadıkları şeyleri değiştirmesine, yaşamlarındaki zorlandıkları olaylar karşısında ruh sağlığını korumasına veya yaşamlarında zorlanmalarına neden olan durumlar olmasa da kendilerini tanımasına ve içgörü geliştirmesine yardımcı olan terapistler, bu süreçte danışanlarına rehberlik edebilmek için profesyonel eğitim almıştır. Gelişimsel bozukluklardan ilişki zorluklarına, yaşam kalitesini iyileştirmekten kaygı, depresyon, stres gibi duygu durum sorunlarına kadar bireylerin ruh sağlığını ilgilendiren tüm konular terapistlerin çalışma alanı içerisinde yer alır.
İyi bir terapist danışanlarını olduğu gibi kabul etmeli, yargısız ve tarafsız bir şekilde dinlemelidir. Danışanlarının olumsuz düşünce kalıplarını ya da yaşantılarında sorun olarak gördüğü durum ve davranışları fark etmesi, değiştirmesi konusunda rehber görevini üstlenir. Kendi hayatından örnekler, tavsiyeler ya da öneriler vermektense danışanın sahip olduğu kaynaklarla potansiyelini en iyi nasıl kullanacağına dair bir yol haritası oluşturmasına katkıda bulunur. Danışanını değişim konusunda cesaretlendirir ve destekler.
Terapist seçimi sırasında pek çok farklı kriterin göz önünde bulundurulması gerekmekle birlikte en önemli kriterleri; terapistin eğitim geçmişi, terapistle kurulan ilişkinin niteliği ve terapistin hangi ekolle çalıştığı olarak sıralamak mümkündür. Terapi sürecinden fayda sağlanabilmesi için terapistle karşılıklı güvene dayanan terapötik bir ilişki kurmak, etkili dinleme, empati ve yansıtma gibi becerilerin sürece katkı sağlayacağı şekilde doğru yerlerde ve doğru zamanlarda kullanılmasına özen göstermek gerekir.
Sayfa: https://www.medyland.com/terapi/istanbul
Ülkemizde ruh sağlığı alanında hizmet veren üç farklı meslek grubunun terapi yapma yetkisi vardır. Bunlardan ilki klinik psikoloji yüksek lisans diplomasına sahip olan kişilerdir. Bu kişiler herhangi bir ekstra terapi eğitimi almadan terapi yapma hakkına sahiptir.
Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik bölümü mezunları da psikolojik danışmanlık hizmeti verebilirler. Lisans veya yüksek lisans eğitimlerinin üzerine ek bir psikoterapi eğitimi almaları halinde terapist olarak çalışabilirler.
Psikoloji bölümü lisans mezunu olan psikologlarla tıp lisans eğitiminden sonra psikiyatri alanında uzmanlığını tamamlayan psikiyatristler de ekstra terapi eğitimi alarak terapist ünvanına sahip olabilirler.
Terapist - danışan ilişkisi yani terapötik ilişki terapi süreci üzerinde doğrudan etkilidir. Terapist ve danışan arasındaki ilişki, güvenli bir bağ oluşturmanın yanı sıra terapi hedefleriyle bu hedeflere ulaşma amacıyla uygulanan yöntemler üzerinde anlaşılmasıyla da bağlantılıdır.
Terapist ve danışan ön görüşme sürecinden itibaren iyi iletişim kurabilmeli, birlikte çalışmaya yönelik karşılıklı istek duyduklarını birbirlerine hissettirmiş olmalıdırlar. Bunun için terapist ve danışan aynı dili konuşuyor olmalı, kişilik özellikleri uyuşmalı, arkadaşça samimi, güvenilir ve dürüst bir iletişim kurmaları ancak aralarında keskin ve net çizgilerle belirlenmiş sınırlar olmalıdır.
Danışanların kendilerine dahi itiraf etmekte zorlandığı duygu, düşünce ve davranışları tüm açıklığıyla paylaşmasını sağlayacak bir güven ilişkisi tesis edilmelidir. Terapist samimi ve düzgün olmalı, bildiklerini danışmanıyla paylaşırken yapaylıktan uzak olmalıdır. Ayrıca alanında uzman ve deneyimli olmasına karşın mütevazılığını korumalı, zaman zaman yapması olası hataları insan olduğunun bilinciyle kabul etmelidir.
Terapist danışanın kişiliğine, inançlarına, değerlerine, ihtiyaçlarına ve isteklerine saygı gösterebilmelidir. Bu süreçte danışanın ilerleme kapasitesini, içsel kaynaklarını ve çabasını koşulsuzca destekleyebilmelidir. Danışanın gelişim alanlarıyla ilgili gözlemlerini aktarırken samimi, açık ve dürüst bir iletişimden uzaklaşmamalıdır.
Terapiden beklentiler ve terapi süreci sonunda ulaşılması istenen hedef her ne olursa olsun o hedefe giden yollar farklı olabilir. Bunun nedeni farklı psikoterapi ekollerinin çalışma şekillerinin değişiklik göstermesidir. Terapistin hangi yönelimle çalıştığı, bu yönelimdeki deneyim düzeyi ve yönelimine bağlı olarak kullandığı araçlarla yöntemlerin danışana uygun olup olmadığı terapist seçiminde dikkat edilmesi gereken diğer bir önemli noktadır.
Terapistlerin depresyon, fobiler, gelişimsel bozukluklar, kaygı ve takıntılar gibi farklı problem türleriyle çalışmak için ilgili probleme yönelik ve bilimsel etkinliği kanıtlanmış hangi ekol ya da ekollerle çalışmayı tercih ettiği önemlidir. Terapistlerin problemin ne olduğundan ziyade yalnızca belirli gruplarla çalışmak üzere uzmanlaşmış olması da mümkündür.
Çocuk ve Ergen Terapistleri
Çocukluk ve ergenlik döneminde yaşanan gelişimsel problemlerle çalışılırken bu döneme özel olarak geliştirilmiş sanat terapisi ve oyun terapisi gibi yöntemlerden faydalanılması mümkündür. Travma sonrası stres bozukluğu, sınav kaygısı, okuma bozuklukları, akran zorbalığı, dikkat eksikliği ve hiperaktivite, dürtüsellik, kardeş kıskançlığı, yeme bozuklukları, tuvalet problemleri, sosyal içe kapanıklık, güven eksikliği, uyku sorunları, davranış sorunları, depresyon, öfke kontrolü, taşınma/okul değiştirme/boşanma sonrası adaptasyon, tırnak yeme, madde kullanımı, anti-sosyal davranışlar, öz güven sorunları, hızlı değişen duygu durumu gibi çocukluk ve ergenlik dönemine özgü pek çok sorun uzman terapistlerin çalışma konuları arasında yer alır.