Türkiye'de hakem hatalarını azaltması beklenen Video Yardımcı Hakem (VAR), aksine daha büyük kaoslara neden oldu. Uygulama başladığından bu yana VAR, başlı başına bir tartışma konusu oldu. Geçen Haziran ayında olağanüstü seçimde 1 yıllığına Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) Başkanı olan Mehmet Büyükekşi, bu konuda yeni bir adım attı. Sonuçlarını da yavaş yavaş görmeye başladık.
TFF, öncelikle saha ve VAR hakemlerini ayırdı. Bir hakem ya sahada görev almayı veya VAR olmayı seçti. TFF Başkanı Mehmet Büyükekşi, hedeflerinin sahadaki hakemi güçlendirmek olduğunu söyledi. Bein Sports Haber'de dün akşam başlayan Kuralına Göre programında konuşan TFF Merkez Hakem Komitesi Başkan Yardımcısı Murat Ilgaz ile MHK Danışmanı Hugh Dallas da bu doğrultuda açıklama yaparken, VAR'ın müdahale verilerini de açıkladı.
Buna göre Süper Lig'de geride kalan 4 haftada oynanan 36 maçta yoruma dayalı hakemin saha kenarındaki monitörden izleyerek (OFR-On Field Rewiev) karar verdiği pozisyon sayısı 7 oldu. Bu kararlar VAR'ın hakemi çağırdığı pozisyonlar. Buna göre sahadaki hakemler VAR'a giderek 5.1 maçta 1 kez karar düzeltilmiş oldu.
Gerçek nedenle düzeltme (VAR Only Rewiev-VOR) ile verilen karar sayısı ise 6 olarak gerçekleşti. Elle oynama sonrası atılan goller ile ofsayt veya ofsayt değil kararlarını içeren VOR kararları doğrudan VAR'dan çıkan kararlar. OFR ve VOR ile toplam 13 karar düzeltmesi yapıldı. Böylece 2.8 maçta 1 karar düzeltilmiş oldu.
VAR uygulaması TFF 1. Lig'de bu sezon ilk kez ligden itibaren uygulamaya alındı. Geçen sezonlarda sadece play-off turunda devreye girmişti. TFF 1. Lig'de OFR ile 27 maçta 5 karar verildi. Bu da 5.4 maçta 1 karara karşılık geldi. VOR ile verilen karar sayısı 4 oldu. TFF 1. Lig'de OFR ve VOR ile toplam 9 karar düzeltildi. Bu da 3 maçta 1 karar düzeltme demek.
Geçen sezon (2021-2022) Süper Lig'de 38 haftada oynanan 760 maçta toplam 150 VAR müdahalesi yapıldı. Buna göre 5,06 maçta 1 VAR bir şekilde devreye girdi. 2022-2023 sezonun ilk 4 haftasıyla kıyaslandığında VAR'ın müdahalesi neredeyse yarı yarıya azalmış durumda.
4 haftada 2.8 maçta 1 VAR devreye girerken, geçen sezon bu rakam 5.06... MHK'nın orta hakemi ile masa başındaki hakemi VAR protokolü çerçevesinde ilişki kurmaya yönlendiren yeni uygulaması şimdilik olumlu sonuç vermiş gibi görünüyor.
Geçen sezonlarda kulüp yönetimlerinden futbolculara, taraftarlardan yorumculara kadar her tartışmalı pozisyonda VAR'ın devreye girmesi gerektiği üzerine çok tartışma yaşandı. Öyle ki protokolde olmadığı halde taç atışında, sarı kartta veya kornerlerde dahi "VAR niye devreye girmiyor" şeklinde sorular soruldu.
Geride kalan sezonlarda sahadaki hakemden ziyade VAR hakemi daha güçlü hale gelmişti. Sabri Çelik yönetimindeki MHK ise sahadaki hakemi yeniden güçlendirmeyi ve VAR'ı da protokol çerçevesinde çok vahim hatalarda müdahaleye çağırıyor.