Vücutta çeşitli sebeplerle cerrahi işlem uygulanması sonucu veya kaza sonucu kesiler oluşmaktadır. Bu kesilerin iyileşmesi sonunda mutlaka bir iz kalmaktadır. Bu kesiler eğer kendi kendine iyileşirse kalacak olan izler çok daha belirgindir. Ama dikiş ile kesi erken dönemde uygun şekilde kapatılırsa, düzgün yara bakımı yapılırsa izler en az şekilde hatta görünmeyecek kadar iyi şekilde iyileşir.
Yara izi kaldırma işlemi, uygulanan yeni nesil teknolojiler sayesinde çok daha başarılı bir şekilde uygulanmaktadır. İnsan vücudunda çeşitli nedenlerle yaralar oluşabilir. Doğru tedavi edildiğinde bazı yaralardan hiç iz kalmaz. Ancak bazı yaraların izinin yok edilmesi veya hafifletilmesi için ek bir işlem yapılması gerekir. Yara izi kaldırma, skar revizyonu olarak da bilinir. Yara izi kaldırma, bir plastik cerrahi yöntemidir. Yaraların yok edilmesinde sadece cerrahi yöntemler kullanılmaz. Bazı durumlarda cerrahi olmayan teknikler tercih edilebilir.
Yaraların bir kısmında cerrahi ve cerrahi dışı teknikler bir arada kullanılır. Yaraların iyileşmesi ve izlerinin yok olması kişiden kişiye değişir. Bu farklılığın nedeni herkesin cilt esnekliğinin ve kalınlığının aynı seviyede olmamasıdır. Farklılıklar dikkate alınarak yara izlerini yok etme veya hafifletme için yeni teknikler geliştirilmiştir. Özellikle yara izi kaldırma işlemi, estetik açıdan kendinizi çok daha iyi hissetmeniz noktasında üst düzeyde bir etkiye sahiptir.
Yara İzi Kaldırma Nedir?
Yara izi kaldırma işlemi, yaralardan kalan izlerin yok edilmesi veya hafifletilmesini sağlayan estetik operasyondur. Yara izinin görünümü, derinliği bazı etkenlere bağlı olarak değişkenlik gösterir. Yara izini etkileyen unsurlar arasında şunlar vardır:
ü Cildin elastikiyeti
Günümüzde her türlü yara izine yara izi kaldırma işlemi yapılmaktadır. Ancak yaranın nedenine ve durumuna göre yapılan işlemler değişir. Örneğin kazara oluşan basit bir yara izine yapılacak işlemler kısa ve basittir. Ameliyat neticesinde oluşan yara izinin yok edilmesi için uzun ve daha komplike işlemlerin yapılması gerekir.
Yara izi kaldırma operasyonlarının sonucu kalıcıdır. Yani tekrar tekrar ameliyat olmaya veya lazer yaptırmaya gerek yoktur. Tek bir cerrahi müdahale ile yara izi kaldırma gerçekleştirilir. Kalıcı sonuç verdiğinden yeni müdahalelere gerek kalmaz. Lazerle yara izleri hafifletilebilir. Ancak tek bir seans yeterli olmaz.
Yara izinin yoğunluğu ve derinliği dikkate alınarak seans sayısı belirlenir. Bütün seanslar tamamlandıktan sonra lazerle yara izi tamamen silinebilir. Böylece yara izi kaldırma işleminden elde edilmek istenilen etkinin tam olarak ortaya çıkması da mümkün olur.
Yara İzi Kaldırma Nasıl Yapılır?
Yara izlerinin kaldırılmasında ilk ve en önemli aşama iz oluşumunu engellemektir. İz oluşumunu engellemek her zaman için mümkün olmayabilir. Yara oluşma nedenine bağlı olarak farklı tedavi yöntemleri kullanılır. Doğru tedavi yöntemini uzman doktor belirler. Yara izi derinin üzerinde ve kabarıksa tedavi için cerrahi yöntem kullanılır.
Düzensiz yara izleri için de cerrahi yöntem tercih edilir. Cerrahi yöntem sırasında yaranın izi kesilerek çıkarılır. Böylece izinden geriye daha ince bir eser kalır. Kabarık bir yara izi kalmadığından çok dikkat çekmez. Kabarık ve dağınık yara izlerinin kaldırılması işlemi sırasında hastaya genel anestezi uygulanır. Genel anestezi altındaki hasta işlem sırasında acı veya ağrı hissetmez.
Yara izi küçükse ve derinin üzerinde kabarık değilse lazer tedavisi uygulanır. Lazer tedavisi sırasında hastaya anestezi verilmez. Acısız ve ağrısız bir işlemdir. Lazer yönteminde yara izinin daha çok silinmesi için fraksiyonel lazer tekniği uygulanır. Franksiyonel lazer tekniğinde, sonucun başarılı olabilmesi için birden fazla seans yapılması gerekir.
Seans sayısını belirlemede kişinin cildinin yapısı da etkili olur. Çok nadir durumlarda vücudun farklı bölgelerinden alınan deri parçaları yaranın olduğu yere nakledilir. Özel ve nadir durumlar için kullanılan etkili bir cerrahi yöntemdir. Tüm bu bilgiler ışığında günümüz itibariyle yara izi kaldırma işlemine dair yeni nesil teknik ve yöntemlerin karşımıza çıktığını rahatlıkla ifade edebiliriz.
Yara İzi Kaldırma Yöntemleri Nelerdir?
Yara izi kaldırmada çeşitli yöntem ve teknikler kullanılmaktadır. Hangi yöntemin kullanılacağına doktor karar verir. Yara izi kaldırmada sıklıkla kullanılan yöntemler şunlardır;
Yara izinin olduğu bölgeye uygulanan steroid (kortizon) ile izlerin boyutu küçültülebilmektedir. Bu uygulama ile derinin renginin açılması da sağlanabilmektedir. Bu tedavide uygulamanın ne sıklıkla yapılacağı ve kaç seans devam edeceği alanında uzman dermatolog tarafından kişiye özel olarak belirlenmektedir.
PRP tedavisin uygulanması ile ciltte yenilenme meydana gelmektedir. Uygulamada kolajen ve elastin liflerinin üretimini tetiklenmesi sağlanmaktadır. Cilt altı dokularda oluşturduğu etki ile ciltteki deformasyonların yok olmasını sağlanmaktadır. Yara izlerinin tedavisinde PRP uygulamasında kişiden kan alınmaktadır. Bu kan üzerinde santrifüj işleminden geçirilmektedir. Bu işlem ile trombosit yani platet denilen hücre bakımından kan zenginleştirilir. Bu zenginleştirilmiş plazma yara izinin olduğu bölgeye enjekte edilmektedir.
Yara izinin ortadan kaldırılmasında yeni nesil lazer cihazları kullanılmaktadır. Lazer tedavisinde kullanılan cihazlarla cilt yüzeyinde oluşan kesi izleri, çatlak ve sivilce izleri tedavi edilmektedir.
Cilt üzerindeki yara ve kesi izleri bazen çok büyük ve derin olabilir. Bu yaralar görünüm olarak çok kötü bir görüntü oluşturmaktadır. Bu büyüklükteki yaralar lazer ile tedavi edilemeyebilir. Bu sebeple bu izler cerrahi yöntemlerle kesilerek alınmaktadır.
Cerrahi yöntemler en zor ve ağır izler için kullanılır. Cerrahi yöntemle yara izi ciltten kesilerek çıkarılır. Çıkarılan bölge yeniden dikilir. Yapılan işlemle yeniden iyileşme işlemi etkinleştirilmiş olur. Cerrahi yöntemler sırasında doktor koruyucu tedbirler de alır. Yara izinin silinmesi veya hafifletilmesi için koruyucu tedbirler, hasta ve yakınları tarafından takip edilmelidir.
Yara İzi Kaldırma Öncesinde Neler Yapılmalıdır?
Yara izi kaldırma operasyonundan önce değerlendirilmesi gereken bazı hususlar vardır. Değerlendirmeye tabi tutulması gereken en önemli husus hastanın genel sağlık durumudur. Hastanın genetik yapısı, yaranın bulunduğu yer, yaranın derinliği ve boyutu, cildin yapısı operasyon öncesinde değerlendirmeye tabi tutulur. Hastanın genetik ve yaşı da yapılan işlemin başarı oranını etkileyeceğinden değerlendirilmektedir. Bu aşamada yara izi kaldırma işlemi öncesinde hastanın ayrıntılı bir şekilde muayene edilmesi gerekmektedir.
Operasyona karar vermeden önce doktorla hastanın detaylıca bir görüşme yapmalıdır. Yapılan görüşme sonucunda yapılacak operasyonun en ince ayrıntısı konuşulur. Operasyondan önce hastanın kullanmaması gereken ilaçlar, maddeler tek tek açıklanır. Sigara, alkol gibi zararlı maddelerin kullanımı bırakılmalıdır. Yara izi kaldırma operasyonu öncesinde klinik tercihi konusuna dikkat etmeniz her zaman önerilmektedir. Çünkü bu tür operasyonlarda klinik tercihini isabetli bir şekilde yapmak demek; yara izi kaldırma işleminin üst düzeyde uygulanması anlamına gelmektedir.
Yara İzi Kaldırma Sonrasında Dikkat Edilecekler Nelerdir?
Yara izin kaldırma işleminden sonra yapılacaklar, yapılan işleme göre değişmektedir. Her hastanın cildi yapılan tedavi yöntemine aynı tepkiyi vermeyeceğinden yapacakları da farklılık gösterir. Operasyondan sonra yapılması gerekenleri şöyle sıralayabiliriz;
ü İyileşme sürecinde hastalar pek fazla ağrı veya acı hissetmezler. Ağrı olması durumunda sadece doktorun söylediği ve önerdiği ağrı kesiciler kullanılmalıdır.
Yara İzi Kaldırmayı Kimler Yaptırabilir?
Vücudunun herhangi bir yerinde, herhangi bir nedenle yara izi olanlar yara izi kaldırma operasyonu yaptırabilir. Yapılacak operasyon her kişi için aynı değildir. Vücudun bazı bölgelerindeki yara izlerini kaldırmak daha uzun sürebilir. Yara izinin yok edilmesinin güç olduğu bölgelere daha komplike yöntemler uygulanır. Bu aşamada yara izi kaldırma işleminin oldukça titiz bir işlem olduğunu hatırlatmakta fayda vardır. 20 yılı aşkın tecrübesi ile Hospitalturk yara izi kaldırma konusunda tercih edilebilir.
Emzirme döneminde veya hamile olan bayanlara yara izi kaldırma operasyonu uygulanmaz. Yara izlerinden kurtulmak için hamilelerin doğum yapması, emziren annelerin emzirme döneminin bitmesi beklenir. Uygun zamanda uygun yöntem kullanılarak yara izleri kaldırılır. Böylece estetik görsellik konusunda üst düzeyde bir etkinin ortaya çıkması da mümkün olur.
Yara İzi Kaldırma Yaptırılırken Dikkat Edilecekler
Yara oluşması durumunda hemen dermatologa gidilmelidir. Dermatologun verdiği kremler ve ilaçlar düzenli kullanılarak yara izinin hafiflemesi sağlanmalıdır. Dermatologlar yara izleri için kortizonlu veya kortizonsuz ilaçlar tavsiye ederler. Kortizonlu ilaçların bazılarının vücuda yan etkileri olabilir. Bundan dolayı mümkünse kortizon içermeyen ilaçlar tercih edilmelidir. İlaçlar kullanılırken bölgeyi güneşten korumak da iz kalmaması için önemlidir.
Daha fazla detay ve hizmetler hakkında bilgi almak için lütfen hospitalturk.com sitesini ziyaret ediniz.