1.Sporun Katma Değerleri
Sporun yararları sporla ilgili ve ilgisiz herkes tarafından yadsınamaz önem ve değerdedir. Çünkü spor; hareket katar. Fiziği ve metafiziği canlandırır. Bedeni dinç kılar. Zihne enerjik bir yapı kazandırır. Hatta düzenli spor yapma öfkeyi kontrol etme ve saldırganlığı azaltma gibi yararlar da sağlar. Spor, hastalıklara karşı koyabilme gücünü geliştirir. Kas ve kemik yapısını dayanıklı yapar. Spor, çocukları ve genç bireyleri zararlı alışkanlıklardan uzak tutar. Alışkanlığı olanlara ise terapik yardımlarda etkili yöntemler sunar.
2.Sağlıklı Bedenler ve Zihinler Sporla Gelişir
Hareket eden beden olarak yorulurken; fizik ve zihin olarak rahatlar. Bu gerçeği sporla ilgilenen herkes yaşar.
Çünkü spor;
3.Kitle Sporu Bir Çok Krizin İlacıdır
Türkiye coğrafyasında ekonomik olarak gizli ve açık işsizlik temelli sorunların dışında varolan toplumsal krizlerden bazılarının; şiddet, toplumsal aşınma, kültürel erozyon, bireylerası sevgi-saygı eksikliği, empatisizlik, gönüllü emperyalizm, kültürel gecikme türünden bir çok sorunun çözümünde kitle sporunun olumlu katkıları vardır.
Çünkü; kitle sporu bireylerin kendi istekleriyle, yürüyüş, beden eğitimi, oyun, jimnastik gibi eğlenceli faaliyetlerle fiziki güç ve moral desteği sağlamak amacıyla yaptıkları spordur. Kitle sporunun toplumsal gelişimi sağlama, dinlenme ve eğlenme, zamanları aktif değerlendirme yararları dikkati çekmektedir.
Çünkü; kitle sporu uygun yer ve koşullar bağlamında toplumun her yaş ve kesiminde yaygın olarak yapılabilir. Eş deyişle çocuk (2-6 ve 6-12 yaş), genç (12-18 yaş), genç yetişkin (18-30 yaş) ve yetişkin (30-60 yaş) ve yaşlı (60 yaş ve üzeri) her kesimin spor ile sağlıklı yaşamasının sağlanmasıdır.
4.Kitle Sporu ve Açık Yeşil Alanlar Pahalı Değildir!
Kitle sporu hedefleri, kapsamı ve yapısı gereği ekonomiktir. Bir spor ayakkabısı ve giysi kitle sporu için yeterlidir. Türkiye Coğrafyasında her alan kitle sporu için kullanılabilir.
Merkezi yönetim makro planlarında deprem gerçeğiyle birlikte spor gerçeğini de düşünmelidir,
Zaten deprem için planlanan açık ve güvenli alanların sportif amaçla da kullanılabileceği pragmatik bir yaklaşım ve yoldur.
Bu nedenle yerel ve merkezi yönetimlere özellikle kentlerde ve metropollerde daha boş alan daha yeşil alan bırakmaları için önerilerde bulunulmalıdır. Yönetimlere daha çok yeşil alan yapmaları konusunda sosyal tepki ve ses verilmelidir.
Anılan yönetimler de kitle sporuna uygun açık ve yeşil alanlar yapmaları konusunda planlı, yeterli, tutarlı, verimli ve sistemli çalışma planları ve takvimleri kamuoyuyla paylaşmalıdır.
5.Uluslararası Sportif Başarı İçin Kitle Sporu Yaygınlaştırılmalıdır
Türkiye Coğrafyasında her yaş grubu vatandaşın spor yapmaya teşvik edilmesi önemsenmelidir.
Kitle sporunun yaygınlaşması hemen her spor branşında bireysel ve ulusal başarılı sporcuların çıkmasına ekonomik bir zemin oluşturacaktır.
Son yapılan Paris 2024 Olimpiyatlarında Türkiye olarak bir altın Madalya bile alınamaması söz konusu sportif hazırlıkların tabandan zirveye giden bir ivmeye duyulan ihtiyacın son somut örneğidir. .
Çünkü; Paris Fransa 2024 Olimpiyat Oyunlarına 100 sporcu ile 18 branşta katılan Türkiye sadece 3 gümüş ve 5 bronz olmak üzere toplamda 8 madalya kazanırken; bir altın madalya kazanamaması ise memleket sporunun 40 yıl sonraki altınsız dönülen trajik görünümlü sinyallerinden oldu.
6.Söz Sonunda Spor Havuzunun Suyu Eksilmemeli
Gezegende temel bir fizik yasasıdır; “havuzun suyu eksilince havuzdakilerin hepsi yere iner.” Bu yasadan hareketle, memleket sporunun yere inmemesi için kitle sporu yaygınlaştırılmalı, yol, su, elektrik alt yapısı gibi sportif alanların altyapısı da eş anlı ve eş yapımlı sürdürülmelidir.
Cumhuriyet’in kurucu felsefesinin mimarı ve ebedi lideri GMK Atatürk’ün de “ben sporcunun zeki, çevik ve aynı zamanda ahlaklı olmasını beklerim” görüşü sporun hem beden hem de ruh sağlığının yanında ahlak ve etik iklime olan katkıları Türkiye Coğrafyasında yaygınlaştırılmalıdır.
İletişim ve Erişim
Dr. Öğr. Üyesi, G.Ü. Gazi Eğitim Fakültesi, EBB Öğr. Üyesi.
e-posta : mkara@gazi.edu.tr
ORCID : https://orcid.org/0000-0003-3488-1021
Web (1): w3.gazi.edu.tr/~mkara
Web (2): https://avesis.gazi.edu.tr/mkara
Spor: :www.yurtspor.com. yazarlar
Eğitim-Sosyoloji Güncel : www.mektepligazete.köşe yazıları
Bilim-Araştırma: www.mektepligazete.bülten
Facebook (1): Kirizma
Facebook (2): Mustafa Karaağaçlı
Twitter : M_Karaagacli_
İnstagram : mustafakaraagacli1
Blog :mustafakaragacli.blogspot.com