1.Derbi Nitelemesinin Şartları
Derbi, aynı şehirlerin takımları arasında oynanan maçlardır. oyunlara verilen addır. Bir maçın derbi olabilmesi için (1)Takım olma ve (2)Aynı şehrin sınırları içinde bulunma şartları vardır. Gezegende takımlar arasında önemli ve değerli derbiler gözlenir. Memleket olarak biz de bu derbi konusunda bir hayli zenginiz.
2.Derbi Futbolu Kuşatıcıdır
Simon Kuper 1994’de “futbol asla sadece futbol değildir” derken futbolu kapsamlı bir etkinlik olarak ele almıştı. O’nun bu söyleminin yazımı kısa ama repertuvarı oldukça geniştir. İlgili repertuarın zenginliği futbolun teknik ve taktik özelliklerin yanında kültürel yönlerinin de olmasıdır. Çünkü, futbol sosyo-kültürel ve sosyo-eğlence için toplumsal bir olgudur.
Çünkü;
Futbol sadece bir oyun değildir. Çünkü futbol sosyolojidir, psikolojidir, toplumun kültürel bir aynasıdır.
Çünkü futbol;
3.Gezegenin Marka Sıralamasına Göre Şöhretli Derbileri
İzleyenlere gezegenin farklı coğrafyalarında farklı duygular ve seyirler yaşatan namlı derbiler şöhretlerine göre; şöyle sıra bulmaktadır:
Yukarı satırların satır araları dikkatli düşünüldüğünde derbilerin esamelerinden bile bu derbilerin sadece futbol maçı olmadığı, çok yönlü, iletişim, etkileşim, ayrıksılıklar, kültürel hatta ekonomik bağlamalı hikayeler ve yaşamsal mottolar barındırdığı görülebilecektir.
4.Memleketin Gözde Derbileri
Türkiye’nin ezeli, öncü ve yıldız derbileri Fenerbahçe, Galatasaray ve Beşiktaş arasında yaşanıyor. Elbette yazının ilk satırlarını oluşturan “aynı şehrin takımları” betimlemesine uyan aynı şehirli çok sayıda takımımız vardır.
Ankara derbisi olarak, MKE Ankaragücü ile Gençlerbirliği, İzmir’de Karşıyaka ile Altay, Adana’da Adana Demirspor ile Adanaspor… cennet memleketin diğer gözde derbilerdendir. Bu derbiler gözdedirler çünkü; heyecanları, duyguları, yarışkanlıkları farklı iklimli, havalı, sulu ve karakter zenginlikleri içeren kültürel bağlamlarla doludur.
5.Gezegen Marka Derbileri İle Memleket Derbilerinin Farkı
Gezegenin marka derbilerinin hemen hepsinde inançsal, ırksal, sınıfsal, ekonomik, aristokratik, lümpenlik, etnik, algısallık, bakış, duruş ve yaşayış karşıtlığı vardır. Anılan karşıtlıklar derbilere seyir güzelliğinden çok mahalle baskılı, kazanma stresleri ve ayrıksıları getirmektedir.
Oysa, cennet memleketin derbileri arasında anılan bu olumsuzlukların hiçbiri yaşanmaz.
Yaşananlar ise iletişim kazalı yöneticiler, skor sever medyatik haller ve kulüplere asalak bedavacı yaşayan taraftarların münferit hallenmelerindendir.
6.Gelen Güncel Derbide Arananlar ve Aranmayanlar
7.Söz Sonunda
Galatasaray’ın lider geleceği Kadıköy’den yine lider olarak dönmesinin planlarını yaptığı maçta ev sahibi Fenerbahçe’nin yaklaşık 53.000 taraftar desteğiyle liderlik hesaplarıyla çıkacağı maçın sonucunu kestirmek zor görünüyor
Bu satırlara da sözün sonunda, “sakatlıksız, VAR’sız ve sanal ofsayt çizgisiz, bu derbiye atanan hakem Karaoğlan’ın kararlarının tartışılmadığı” ama; futbol gerçek oyun çizgisi ve seyri yüksek bir derbi olsun demek düşüyor.
Kaynaklar
Kuper, S. (2014). Football Against the Enemy. Çeviren: Sinan Gürtunca. İstanbul: İthaki Yayınları. ISBN: 9789758725700 onedio.com.
https://onedio.com./haber/dunyanin-en-buyuk-25-derbisi. 670833
İletişim ve Erişim
Dr. Öğr. Üyesi, G.Ü. Gazi Eğitim Fakültesi, EBB Öğr. Üyesi.
e-posta : mkara@gazi.edu.tr
ORCID : https://orcid.org/0000-0003-3488-1021
Web (1): w3.gazi.edu.tr/~mkara
Web (2): https://avesis.gazi.edu.tr/mkara
Spor: :www.yurtspor.com. yazarlar
Eğitim-Sosyoloji Güncel : www.mektepligazete.köşe yazıları
Bilim-Araştırma: www.mektepligazete.bülten
Facebook (1): Kirizma
Facebook (2): Mustafa Karaağaçlı
Twitter : M_Karaagacli_
İnstagram : mustafakaraagacli1
Blog :mustafakaragacli.blogspot.com